Vijesti 11.12.2018.

PRAVDA ZA DAVIDA Feraget, Memić i Dragičević na sastanku u Delegaciji EU, čuo se glas dva mala čovjeka

ČITANJE: 4 minute

U zgradi Delegacije Evropske unije održava se sastanak specijalnog predstavnika EU Larsa Gunnara Wigemarka i ambasadora zemalja članica Evropske unije u BiH sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem, očevima ubijenih mladića Dženana i Davida. Sastanku prisustvuje i advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget.

Feraget je za agenciju Patria potvrdio da je riječ o važnom sastanku na kojem će kao advokat oštećenih ambasadorima prezentirati sve pravne protivrječnosti u ta dva slučaja.

– Ukazat ću im na problem nepostojanja vladavine prava, izostanak reakcije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, neadekvatnih istraga koje su se vodile. Puno toga će imati reći i očevi ubijenih mladića – kazao je Feraget.

U 14 sati sutra će biti održan i sastanak u Ambasadi Njemačke gdje će Feraget sa Memićem i Dragičevićem također govoriti o slučajevima ubistva mladića.

Feraget isitiče stiče da je razgovor bio veoma koristan, a da su očevi ubijenih Dženana i Davida dobili podršku.

– Naglašen je novi pristup ovom problemu, a to je kako je rekao ambasador Hrvatske, nije pitanje šta će očevi i advokati raditi dalje, nego šta će zemlje članice EU konkretno preduzeti kako bi ovaj i svi ostali slučajevi bili riješeni i kako bi se u BiH uspostavila vladavina prava koje trenutno nema – rekao je Feraget.

Na pitanje da li se razgovaralo o greškama pravosuđa, Feraget je rekao da je bilo dovoljno vremena da se razgovara o detaljima oba slučaja.

– Na redu je VSTS i kompletno pravosuđe. Očekuje se konkretna akcija, ne samo radi utvrđivanja ko su ubice Dženana i Davida, nego svih onih koji su doveli do zloupotrebe sistema, trošenja budžetskog novca, krađe vremena koje je dragocjeno očevima koji su primjer građanske borbe za istinu i pravdu – rekao je on.

 

Davor Dragičević je rekao da je današnji dan prekretnica u oba slučaja, ali i u istoriji BiH.

 

– Ja sam zadovoljan jer su dva mala čovjeka i jedan mali advokat bila tu. Idemo do kraja, skroz do kraja. Dženana i Davida nema, nema oprosta i zaborava. U slučaju Davida sve se zna – Darko Ilić, Dragan Lukač, Darko Čulum, Želimir Lepir, Dalibor Vrećo i Vlada RS i svi koji su se ogriješili o moje dijete – izjavio je Dragičević.

On je dodao da samo žele pravdu jer, kako je istakao, istinu već znaju, piše Klix.

Otac preminulog Dženana, Muriz Memić, novinarima je rekao da su on i Davor Dragičević obećali borbu do kraja.

– Sada će VSTS reći šta su uradili i šta nisu uradili. Iznijeli smo probleme, saslušali su nas i sada idemo dalje. Pitali su nas koji su naši sljedeći koraci. Rekli smo im da sve pokušavamo pravno. Ako ne ide pravno, Davor i ja znamo šta ćemo. Pozvaće Tegeltiju i hvala ambasadoru Hrvatske koji je to predložio. Neka kažu koliko su potrošili novca. Više puta sam ponovio da je Dalida Burzić kriminalac, da me Bakir Izetbegović primio i da ništa nije učinio, da je njegova supruga gore u KCUS-u lažni nalaz sastavljala za amneziju. Čitava Evropa, svi ambasadori su čuli, da je Dalida Burzić kriminalac. Kad tad će odgovarati. Nikoga nećemo ostaviti na miru, to im garantujem – poručio je Memić.

Dragičević je krajem novembra održao sastanak sa Wigemarkom nakon kojeg je iz Delegacije EU saopćeno da agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti djelovati neovisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska. Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta u rječici Crkvena u Banja Luci, a njegova smrt nije rasvijetljena 261 dan.

Slučaj ubistva Dženana Memića nije rasvijetljen ni treću godinu. Sudski proces koji se vodio na Kantonalnom sudu u Sarajevu za saobraćajnu nesreću okončan je oslobađajućom presudom. Sud je utvrdio da se saobraćajna nesreća nije ni dogodila. Povreda na glavi mladića od koje je i preminuo 15. februara 2016. godine nije mogla nastati od udarca vozilom, što je Tužilaštvo KS pokušalo dokazati lažnim dokazima i nalazima vještaka.

Porodica Memić od samog je početka tvrdila da je Dženan fizički napadnut te da su ubice na slobodi. Iako je Tužilaštvo BiH prije nekoliko mjeseci otvorilo predmet o ubistvu Dženana Memića do danas niko od članova porodice nije pozvan da da iskaz. Opravdana je sumnja porodice da se slučaj ciljano usporava.

(Agencije, Srpskainfo, Klix)