Vijesti 01.09.2016.

Prave selfije pored urušenih zidina Kastela

ČITANJE: 2 minute

Ruševine zidina artiljerijske kasarne na Kastelu još nisu uklonjene, iako se odron desio prije sedam dana, a bez obzira na to što je žutom trakom istaknuta zabrana prolaska tom lokacijom neki građani to ne poštuju, pa se provlače, a čak se i fotografišu i prave selfije pored opasnog dijela!

“S nevjericom gledam svakodnevno ovo urušeno mjesto i nije mi jasno zašto se toliko godina čeka da se renovira. Ova ruševna zidina samo je potencijalni ubica, a ovih dana tu se provlače mladi i ne mare za upozorenje”, kaže Banjalučanin Ratko Đurić.

Jedan penzioner kojeg smo zatekli na Gradskom mostu kaže da strahuje da ne bude povrijeđenih jer se zidina može ponovo obrušiti.

“Sramota je da jedna ovakava građevina bude ruševina. Dobro je što se počelo sa sanacijom Kastela, ali ovaj dio je kritičan i trebalo bi ga što prije renovirati, dok ne bude prekasno”, rekao je on.

Milorad Petrić, direktor Banskog dvora, koji je dobio upravljanje Kastelom, kaže da oni ne mogu puno da urade i da je sve u rukama Gradske uprave.

“Mi smo uradili sve što smo mogli, postavili smo trake upozorenja da postoji opasnost od urušavanja, ali nemamo stučnu službu koja bi izašla na teren i uklonila dio ruševina. Čekamo grad da anagažuje ekipu, da se barem ukloni dio ruševine”, rekao je juče Petrić.

On ističe da ne razumije građane koji svakodnevno prolaze tom lokacijom i rizikuju da budu povrijeđeni i pored upozorenja.

“Jedino rješenje bi izgleda bilo da se na tom potezu stavi žica kako bi spriječila nesavjesne građane da prolaze, da ne dođe do tragedije”, rekao je Petrić.

Iz Gradske uprave juče nismo dobili odgovor kada će biti angažovane službe koje će ukoniti urušeni dio artiljerijske kasarne. Za obnovu artiljerijske kasarne potrebni su donatori jer ovaj dio Kastela nije obuhvaćen projektom koji finansira Evropska unija.

(Nezavisne)