Vijesti 30.08.2016.

Pravni savjeti: Nadoknada nematerijalne štete

ČITANJE: 2 minute

Portal Banjaluka.net, u saradnji sa pravnim ekspertima, nastavlja da pomaže našim sugrađanima, kojima je potrebna bilo kakva vrsta besplatne pravne pomoći.

Ukoliko imate bilo kakvu pravnu dilemu, pošaljite nam pitanje na naš e-mail [email protected] Na vaša pitanja odgovara advokat Boško P. Diljević.

Pitanje:

Šta mi je sve potrebno pribaviti od dokumentacije(fotografije, izjave svjedoka, medicinska dokumentacija, zapisnik iz policije i sl.) prilikom potraživanja naknade nematerijalne štete? Naime, automobil me udario kao pješaka na trotoaru, bila je hitna pomoć i policija, napravili su uviđaj a ja sam zadobio ozljede ruke, leđa, nagnječenje skočnog zgloba i ligamenata desne noge, tako da nisam u stanju ići na posao, čime automatski gubim prihode. Uz to sam na probnom radu i upitno je da li će mi produžiti ugovor.

Ortoped mi je rekao da će oporavak trajati dugo jer su u pitanju teške ozljede ligamenata, koje ostavljaju posljedice za čitav život (nema bavljenja sportom rekreativno, što obožavam u slobodno vrijeme jer nezgodan doskok ili sl. može dovesti do ponovne ozljede) i pokušava se izbjeći operacija jer bi onda oporavak trajao jos duže.

Kada mogu podnijeti zahtjev za odštetu, da li da tražim pomoć pravnika koji rade na procenat ili kod ovih kuća koje zastupaju oštećene, isto rade na procenat.

Kojić Bojan.

bosko diljevic

Poštovani,

Ako se iz Zapisnika o uviđaju jasno vidi da ste Vi kao pješak povređeni, za Odštetni zahtjev prema odgovornom osiguravajućem društvu Vam je potreban samo Zapisnik i medicinska dokumentacija koju posjedujete (Nalaz i mišljenje Doma zdravlja, Nalaz i mišljenje specijaliste, Otpusno pismo itd).

Prema Vašim navodima Vi ste pretrpjeli ozbiljne povrede, te imate pravo na naknadu na ime umanjenja opšte životne aktivnosti, naknadu na ime pretrpljenih fizičkih bolova i naknadu na ime pretrpljenog straha. Takođe, imate pravo i na naknadu materijalne štete, odnosno naknadu razlike između iznosa plate kojeg ste ostvarivali prije trenutka povređivanja i iznosa kojeg ste dobijali dok ste na bolovanju.

Osiguravajuća društva obično čekaju da se kod nematerijalnih šteta tj. zahtjeva završi liječenje, kako bi se mogao utvrditi tačan stepen umanjenja opšte životne aktivnosti, odnosno njenog novčanog iznosa.

Preporučio bi Vam da angažujete advokata koji će Vam pomoći prilikom sastavljanja Vašeg odštetnog zahtjeva, s obzirom na to da su nerijetko iznosi koje nude osiguravajuća društva u takozvanim Vansudskim poravnanjima nerealni, ali oštećeni koji ne poznaju sudsku praksu nisu u mogućnosti da ocjene koja ponuda je prihvatljiva, a koja nije.

S poštovanjem,

Advokat Boško Diljević

(banjaluka.net)