Vijesti 28.11.2015.

Pravni savjeti: Osiguranje odbija da mi isplatiti štetu, šta da radim…

ČITANJE: 2 minute
Molim Vas da mi odgovorite, prije dva mjeseca sam imao saobraćajnu nezgodu, odnosno moje vozilo koje je bilo parkirano je udario drugi vozač, a njegovo osiguranje mi odbija da plati štetu. Kažu da se protiv odgovornog vozača još vodi istražni postupak, šta da radim, auto sam popravio, već su prošla dva mjeseca, a osiguranje mi odbija isplatiti štetu.
Unaprijed zahvalan, Dragan A.

ODGOVOR:

bosko_diljevic1

Advokat Boško Diljević

Poštovani, osiguravajuća društva su finansijske organizacije i kao takve nastoje da što jeftinije prođu sa svakim odštetnim zahtjevom, odnosno da svaku štetu što manje plate.

Na primjer, često zahtjevaju orginalni zapisnik o uviđaju saobraćajne nezgode, a ne priznaju troškove na ime preuzimanja zapisnika u iznosu od 30.00 KM, ako se decidno ne traže i ako se ne dostavi uplatnica.

Također, osiguravajuće društvo je dužno pružiti detaljno obrazloženje ponude, što u praksi često ne čine.

Zbog takvog postupanja osiguravajućih društava, najviše trpe oštećeni, što je očigledno i iz vašeg slučaja. Vi imate pravo na 100 % štetu, jer Vaš zahtjev je pravno osnovan, pošto nema vašeg doprinosa nastanku i visini štete. Naprosto, vi niste aktivno učestovali u nastanku saobraćajne nezgode, jer, kako ste naveli, vaše vozilo je bilo parkirano.

U ovakvim situacijama jedino vam preostaje da podnesete tužbu za naknadu štete ovlaštenom sudu, s tim da zakonske zatezne kamate na materijalnu štetu (popravka vozila) teku od dana plaćanja računa za popravku vozila.

Kako je Vaš zahtjev osnovan, sud će obavezati osiguravajuće društvo na plaćanje troškova parničnog postupka.

Poštovani čitaoci,

portal Banjaluka.net, u saradnji sa pravnim ekspertima, nastavlja da pomaže našim sugrađanima, kojima je potrebna bilo kakva vrsta besplatne pravne pomoći. Ukoliko imate bilo kakvu pravnu dilemu, pošaljite nam pitanje na naš e-mail [email protected]. Na vaša pitanja svake subote odgovara advokat Boško Diljević.