Vijesti 14.11.2015.

Pravni savjeti, samo na Banjaluka.net-u: Dužna sam za struju, šta da radim…

ČITANJE: 1 minuta
U želji da vam pomognemo da riješite sve eventualne pravne nedoumice i dileme, Banjaluka.net od ove subote, u saradnji sa pravnim ekspertima, nudi besplatne pravne savjete.

Na vaša pitanja odgovara banjalučki advokat Boško Diljević. Sva vaša pitanja možete slati na našu adresu [email protected].

Za početak, sugrađanka Dragojla K. obratila se sa sljedećim pitanjem:

Šta da radim sa računima za struju, radnik preduzeća koje isporučuje električnu energiju prijeti da će me isključiti, što sebi ne mogu dozvoliti, jer imam malu djecu. Čula sam da se mogu pozivati na zastaru, jer struju nisam plaćala par godina unazad.

ODGOVOR:

bosko_diljevic1

Advokat Boško Diljević

Pravo na naplatu (prinudnim putem) računa za električnu energiju zastarjeva u roku od 1 godine (za svaki račun posebno), u skladu sa članom 361. i članom 378. Zakona o obligacionim odnosima.

Zastarjelošću Vaša obaveza ne prestaje, Vi je možete ispuniti, ali povjerilac (preduzeće koje isporučuje električnu energiju), gubi pravo da zahtjeva prinudno ispunjenje obaveze sudskim putem.

Važno je napomenuti da gubljenje prava povjerioca da zahtjeva prinudno ispunjenje obaveze sudskim putem ne nastaje automatski, kada istekne zakonski rok zastarjelosti, te u slučaju sudskog postupka (po tužbi preduzeća koja obavlja isporuku električne energije protiv dužnika), sud ne pazi po službenoj dužnosti na zastarjelost potraživanja, već je potrebno da se dužnik (u ovom slučaju tuženi) na nju pozove, ističući prigovor zastarjelosti.

Takođe, sam dužnik može u sudskom postupku tužiti preduzeće koje isporučuje električnu energiju i tražiti da sud utvrdi da je nastupila zastarjelost potraživanja.