Vijesti 12.12.2015.

Pravni savjeti: Tužena sam zbog neplaćanja računa, šta da radim…

ČITANJE: 2 minute
pravdaTužena sam zbog neplaćanja računa režija. Računi su iz 2010./2011. godine, dakle u zastari su. Razlog mog dugovanja nije moje odbijanje plaćanja računa, već stanodavac nikad nije pokazao račune i tražio je plaćanje računa koji nisu bili dogovoreni prilikom useljavanja.

Dogovoreno je plaćanje troškova potrošnje vode i struje, a tužitelj potražuje plaćanje još i lož ulja za grijanje prostorija, koje ja nisam koristila jer sam se grijala grijalicom, zatim komunalnu naknadu i odvoz smeća. Dokaza o dogovoru nema jer nismo, na želju tužitelja, potpisali ugovor o najmu stanu, čime sam izgubila pravo na razne studentske povlastice i nisam bila u mogućnosti prijaviti boravište.

Ako se pozovem na zastaru, ali priznam dugovanje za vodu i struju, vrijedi li mi zastara za ostale troškove (lož ulja, odvoz smeća, komunalna naknada)?

Lana H.

Poštovana,

svakako da možete priznati jedan dio tužbenog zahtjeva, a za drugi dio pozvati se na zastaru.

Iako se potraživanje odnosi na račune iz 2010/11 godine, ukoliko je tužba podnesena u roku, nije nastupila zastara, odnosno moguće je da je tužba sudu podnesena u roku, ali da vam je tek nakon izvjesnog vremena dostavljena na odgovor.

Skrenuo bi vam pažnju, da obavezno odgovorite na tužbu, jer u protivnom sud može donijeti presudu zbog propuštanja.

S obzirom da, kako ste naveli, nije zaključen ugovor o zakupu, te nije dogovoreno plaćanje navedenih obaveza, niti su vam predmetni računi ispostavljani, svakako možete iste osporavati, a tužilac je u obavezi da dokaže da ste vi predmetne usluge stvarno i koristili.

Preporučio bi Vam da potražite stručnu pravnu pomoć, s obzirom na to da ćete tek po izvršenom uvidu u tužbu i dokaze koji su uz nju priloženi, moći dobiti detaljan odgovor.

Boško Diljević, advokat

Portal Banjaluka.net, u saradnji sa pravnim ekspertima, nastavlja da pomaže našim sugrađanima, kojima je potrebna bilo kakva vrsta besplatne pravne pomoći. Ukoliko imate bilo kakvu pravnu dilemu, pošaljite nam pitanje na naš e-mail [email protected]. Na vaša pitanja svake subote odgovara advokat Boško Diljević.