Svijet 27.03.2023.

PRAVOSLAVLJE PRED RASKOLOM Da li je Vaseljenski patrijarh Vartolomej pod uticajem Pravoslavne crkve Ukrajine

ČITANJE: 2 minute

Posjeta Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Litvaniji mogla bi ozbiljno da promijeni sliku svjetskog pravoslavlja, na putu ka novoj “velikoj šizmi” (globalnom raskolu), jer omogućava stvaranje paralelne pravoslavne strukture slične onoj koja već godinama postoji u Estoniji.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej boravio je u poseti Litvaniji, a posljedice njegovog boravka u toj baltičkoj državi važne su kako sa političke, tako i sa istorijsko-ideološke tačke gledišta, piše portal Nezavisima gazeta.

Patrijarh Vartolomej i premijer Litvanije Ingrida Šimonite saopštili su da su Carigradska crkva i vlada te baltičke države zaključile sporazum o saradnji, koji će omogućiti stvaranje paralelne pravoslavne strukture, prenosi Sputnjik.

– Baza Carigrada u Litvaniji je za sada mala. To su samo petorica sveštenika, koji su ranije prekinuli vezu sa Litvanskom pravoslavnom crkvom Moskovske patrijaršije. Ipak, već im je dodijeljen hram za bogosluženje, a sporazum koji je potpisan omogućiće stvaranje paralelne pravoslavne strukture slične onoj koja već godinama postoji u Estoniji – navodi se u tekstu.

Značaj Litvanije za rusku duhovnu tradiciju mnogo je veći nego značaj Estonije.

– Carigrad bi mogao da krene putem stvaranja nacionalnih organizacija, ali i ujedinjavanja svih ostataka ruskog svijeta pod okriljem Pravoslavne crkve Ukrajine, koju je Vartolomej priznao, uprkos oštrom protivljenju većeg broja pomijesnih crkava, poput ruske – piše Nezavisima gazeta.

Još prilikom formiranja te crkve u decembru 2018. godine mogle su se čuti tvrdnje da njena jurisdikcija treba da se proširi i na Bjelorusiju.

– Ako su zamisli patrijarha Vartolomeja srazmjerne avanturama političara, onda bi stvar mogla da ide dalje od ograđivanja Moskovske patrijaršije po konturi sadašnjeg razgraničavanja Rusije i Zapada. U diplomatiji, u svjetlu sukoba, stalno dolazi do rušenja postojećih pravila, a sistem međucrkvenih veza teško da će ostati nezavisan u tom procesu – zaključuje ruski portal.

(Srna)