Politika 02.05.2016.

Prazne kase političkih stranaka, a za izbore potroše milione

ČITANJE: 2 minute
novac marke
Većina stranaka u Srpskoj muku muči sa praznim kasama, pokazuju najnoviji  finansijski izvještaji političkih partija.

Iz njih se jasno vidi da malo donatora ima interes da pomogne rad političara. Najvećoj stranci u Srpskoj koja broji preko 140 hiljada članova , samo je kompanija “Ehta-r” iz Lužana kod Dervente,dala prolog od 300 maraka. Slab interes donatora za SNSD-u,  glavni računovođa i generalni sekretar Luka Petrović, objašnjava  izbornim zakonom.

“Objašnjavam tako što je Centralna izborna komisija u izbornom zakonu predvidjela kazne.

Sva preduzeća koja imaju privatne poslove sa državom ili Republikom Srpskom ne mogu i ne smiju da finansiraju političke subjekte”, rekao je Petrović.

U SNSD-u kažu da će cijelu izbornu kampanju finansirati donacijama istaknutih članova i da nemju velike privatne donatore. Revizori CIK-a već godinama upozoravaju da stranke kriju svoje stvarne finansijere, jer im zakon zabranjuje da se putem javnih tendera, kusuraju sa svojim velikim finansijerima. Nesklad prihoda i troškova izborne kampanje, nisu mogli da objasne ni u najvećoj opozicionoj stranci. Generalni sekretar SDS-a Vlado Babić, tvrdi da je stranka osim prihoda iz budžeta, imala samo sedam manjih donatora među kojima prednjači jedan noćni klub iz Teslića.

“Prikazujemo donacije privatnih kompanija. Naš izvještaj ide redovno u CIK i nemamo nikakve ozbiljnije primjedbe na finansijsko poslovanje Srpske demokratske stranke”, rekao je Babić.

Ako je suditi po odgovorima za donatore ne treba pitati ni  Demokratski narodni savez, koji je privatnim donacijama prošle godine sakupio samo hiljadu maraka. U izvještaju nisu naveli ni od koga, a generalni sekreta Dragutin Rodić, kaže da  privatnici za ovu stranku imaju vrlo malo interesa.

“To vam je sve što je u našem izvještaju,  to je tako kako jeste”, prokomentarisao je Rodić.

Ako već neće Vlast privatne kompanije hoće opoziciju, pa se među finansijerima PDP-a našlo 29 preduzeća. Nesklad između prikazanih prihoda i rashoda, jasno će se vidjeti u izbornoj kampanji kada stranke tradicionalno potroše milione, tvrde u nevladinoj organizaciji “Pod lupom”.

“Imamo situaciju da stranka prijavi neki prihod od sto hiljada maraka preko članarina i ostalih prihoda a za predizbornu kampanju potroši milionski iznos”, rekao je Srđan Ostojić iz NO “Pod lupom”.

Ostojić ističe da su izbornim zakonom, predviđene simbolične kazne za kršenje zakona o finansiranju. 30 stranaka koje nisu dostavile finansijske izvještaje CIK je kaznio zabranom učešća na izborima. Ostale stranke su zakon ispoštovale samim tim što su dostavile svoje izvještaje, šta god da su u njima napisale.

(ATV)

Oznake: Luka Petrović