Sport 14.01.2016.

Prazne tribine na utakmicama Balkanske hokej lige

ČITANJE: 2 minute
balkanska hokej liga
Utakmicom HK Vukovi Stari Grad Sarajevo (BiH) i HK Spartak Subotica (Srbija) počinje Balkanska hokej liga (Balkan Ice Hockey League – BIHL), saopšteno je današnjoj konferenciji za novinare Hokejaškog saveza BiH.

Balkanska hokej liga se održava u sklopu manifestacije Ice Fest Sarajevo 2016, i traje od 15. do 17. januara u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra”.

Dino Mujkić, potpredsjednik Hokejaškog saveza, istakao je kako manifestaciju organizuje grupa entuzijasta, ljubitelja hokeja ali sporta uopšte, te kako čine sve da ovaj najdinamičniji kolektivni sport ima svoje mjesto i u Sarajevu. Međutim, ulaz za publiku će biti zatvoren.

-Naša inicijativa ide ka promociji sporta u Bosni i Hercegovini. Stoga očekujemo da svi objekti namijenjeni za sport budu na raspolaganju sportistima. Nažalost, zbog zakašnjele reakcije ZOI 84, mi na događaju koji predstavlja praznik hokeja u Sarajevu nećemo imati publiku. Žao nam je što naši sugrađani neće biti u prilici pratiti dešavanja na ledu- izjavio je Mujkić.

Entoni London, igrač HK Vukovi Stari Grad Sarajevo i ujedno selektor reprezentacije BiH, istaknuo je da naša reprezentacija učestvuje na Svjetskom hokejaškom prvenstvu u Turskoj, koje se održava od 30. marta do 15. aprila.

Mirzet Hodžić, kapiten “Vukova”, kaže da je njegov tim spreman i da ih nastup na domaćem terenu motiviše da poprave svoj plasman u BIHL, gdje su trenutno posljednji na tabeli.

Podsjećanja radi, prvo kolo Balkanske hokej lige je održano u Skoplju, dok će u drugom kolu snage odmjeriti hokejaški klubovi HC Slavija Sofija (Bugarska), HK Metalurg Skoplje (Makedonija), HK Spartak Subotica (Srbija) i HK Vukovi Stari Grad (BiH).

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine se pridružio BIHL inicijativi, u kojoj kroz međusobna takmičenja hokejaši Balkana promovišu i unapređuju svoju takmičarsku formu.

HK Spartak Subotica je nakon odigranog prvog kola BIHL u Skoplju vodeći na tabeli. Potom ga slijede HK Metalurg Skoplje i HC Slavija Sofija, dok je HK Vukovi Stari Grad Sarajevo posljednji na tabeli.

(NN)