Vijesti 30.12.2018.

PRAZNIČNA ATMOSFERA U DOMU “RADA VRANJEŠEVIĆ” Najveća porodica zajedno za Novu godinu

ČITANJE: 2 minute

Posljednji dani u staroj i prvi u novoj godini predodređeni su za praznike koji se proslavljaju u krugu porodice i najbližih.

Tako je i u jednoj od najvećih porodica u Republici Srpskoj, koja boravi u Domu “Rada Vranješević” u Banjaluci, gdje vlada prava praznična atmosfera kako među štićenicima, tako i među zaposlenima.

Prema riječima Nenada Talića, zamjenika direktora u ovoj ustanovi, jedan određeni broj djece je u Italiji, gdje će provesti zimski raspust, jedan manji dio je kod srodnika, dok će najveći dio njih Novu godinu dočekati u ovom domu.

Kaže kako je praznični duh obuzeo i društveno odgovorne kompanije, koje su u ovom periodu osjetljive te češće dolaze u ovaj dom i više ga posjećuju, donose poklone djeci i tako im pokazuju da nisu zaboravljena.

“Svake godine se trudimo da svi uzrasti osjete radost praznika. Za Novu godinu biće organizovani druženje i svečana večera uz prigodan program, kao i tombola sa vrijednim nagradama. To bismo teško mogli organizovati da nema sponzora. Ove godine nam se javilo preduzeće ‘Eko-toplane’, koje je odlučilo da nam finansijski pomogne, a ja im u ime našeg doma zahvaljujem”, kazao je Talić.

U ovom preduzeću su kratko poručili kako su ove godine donijeli odluku da ne štampaju reklamni materijal, te da novac koji bi potrošili u tu svrhu daju onima kojima je najpotrebniji.

Inače, dom je prepoznatljiv po tome što obilježava i pravoslavne i katoličke i islamske praznike s obzirom na to da su štićenici različitih vjera.

U Upravi kažu kako djeca nisu uskraćena za bilo šta što imaju njihovi vršnjaci napolju, čak suprotno – institucija im često obezbijedi one stvari koje mnogi roditelji ne mogu svojoj djeci.

“Djeca u našem domu nemaju nijedan bolestan zub jer imamo dvije privatne stomatološke ordinacije koje su na usluzi 24 sata. Tako, na primjer, izrađuju proteze zbog kojih roditelji dižu kredite. Sva djeca u domu imaju vanškolske i društvene aktivnosti. Posjećuju pozorište, bioskop, a omogućeno im je i da idu na sportske sekcije. Ne može se desiti da nemaju kopačke, rukavice ili neki drugi dio opreme. Ne prođe godina a da djeca bar jednom ne odu na more, a često budu organizovana i zimovanja, izleti i slično”, kaže Talić.

Dodaje kako zahvaljujući Vladi RS, resornom ministarstvu, lokalnim zajednicama i donatorima i sponzorima djeci ne fali ništa osim porodičnog doma, ali da se svi zaposleni trude da djeca to u što manjoj mjeri osjete.

Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” ima ukupno 80 štićenika od najmanjeg uzrasta do studenata, među kojima je i jedna majka sa djetetom u majčinskom domu.

(Nezavisne)