Vijesti 14.04.2017.

Praznične trpeze prazne police

ČITANJE: 2 minute

Promet u prodavnicama i velikim tržnim centrima značajno je porastao pred predstojeće praznike Uskrs/Vaskrs, a mnoge police na kojima stoje jaja, meso, kolači su skoro prazne, pa ih stalno moraju dopunjavati.

Iako u tržnim centrima nisu željeli govoriti o povećanju prometa u procentima, kažu da su zadovoljni sve većim brojem kupaca.

Tatjana Paunoski, portparol marketa “Bingo”, kazala je da su gužve u njihovim centrima primjetne od početka ove sedmice.

– Posjeta našim centrima širom BiH je pojačana, kao i promet. Kako su i katolički i pravoslavni praznik ove godine na isti dan, 16. aprila, ove sedmice se priprema uskršnja trpeza, poslastice i tradicionalno bojenje jaja, te su ti artikli sada u fokusu prilikom kupovine, navela je Paunoski.

Ona je navela i da su zbog toga u “Bingu” pripremili popuste na artiklima od značaja za Uskrs/Vaskrs.

– Porast prodaje je zabilježen na mesnim delicijama, mesu, programu za kolače, alkoholnom i bezalkoholnom piću i prazničnim dekoracijama, precizirala je Paunoski.

Aleksandra Marković, menadžer za odnose s javnošću u službi marketinga “Tropik centra” Banjaluka, kazala je da je promet u “Tropik” marketima povećan.

– S obzirom na to da nam se bliži praznik, povećan je broj kupaca. Najtraženiji artikli prethodnih dana su oni koji će građani iskoristiti za pripremu vaskršnje trpeze, a to su pretežno namirnice za pripremu poslastica, razne vrste mesa i mesnih proizvoda, delikatesi, kao i razne vrste pića. Kako je u toku vaskršnji post, posni artikli su takođe još među traženijima, navela je Markovićeva.

Ljubica I. iz Banjaluke kaže da na Veliki četvrtak ide u nabavku jaja, koje farba u subotu, dan pred Vaskrs, a kupovala je i sastojke za kolače.

– Vaskrs je veliki praznik, pa se trudimo da nam trpeza bude bogata, kaže ona.

Kada je u pitanju cjenovnik, paket jaja od 30 komada košta sedam maraka ili nešto više, boje za jaja 0,20 feninga, ukrasi za jaja od jedne do tri marke, meso svinjetina oko sedam po kilogramu, kolači od šest maraka i tako dalje.

Murisa Marić, direktor Udruženja građana “Don” iz Prijedora, smatra da gužve u velikim marketim prave oni koji dođu iz inostranstva za praznike, a ne bh. građani.

– Naši građani će ove godine veoma skromno proslaviti Uskrs i Vaskrs, jer mogućnosti ne dozvoljavaju velike proslave. Ranije se skoro u svakoj kući peklo prase ili jagnje, a sada je to stvarno rijetkost, kazala je Marićeva.

Promet je povećan i u mesnicama, ali i u frizerskim salonima, pa zaposleni kažu da od posla ne uspijevaju doručkovati do popodnevnih časova.

(nezavisne.com)