Magazin 28.12.2015.

Praznično čišćenje prema Feng Šui-ju

ČITANJE: 3 minute
Feng Sui ciscenje
Na ulazu u Novu godinu trebalo bi da se riješite nepotrebnih stvari, a kako bi u vašem domu vladala pozitivna energija prostor mora biti uredan i čist. Zato zasucite rukave i obavite jedno praznično čišćenje prema feng šui pravilima.

Prvi korak u čišćenju doma je izbacivanje nepotrebnih stvari i sređivanje nereda, dok se drugi korak odnosi na „energetsko čišćenje” čime se uklanjaju nakupljene energetske krhotine koje su posljedica negativnih emocija, događaja, misli i stresa. Ukoliko se osjećate iscrpljeno ili teško pronalazite stvari po kući, vrijeme je da očistite prostor u kojem živite.

Očigledna posljedica nereda, viška stvari i prašine je loše zdravlje, niži nivo energije i kvalitet života.

Svi možemo sami da kontrolišemo naše zdravlje kroz sreću i osmjeh na licu, ljubav i davanje. Živimo u čudnim vremenima, ali to je vaše kreiranje stvarnosti – kaže za Mima Miković, inostrano licencirani feng šui i kristal konsultant.

Ona ističe da zbog nereda i prašine odlaze naša dobra energija, kao i najbolje namjere i sreća. Zato je feng šui najbolji vodič da odstranite svu prašinu i u svoj dom unesete bolju energiju.

Za početak pustite pozitivnu, opuštajuću muziku. Ona će svojim ritmom i snažnim porukama učiniti da se negativna energija raziđe i nestane, a dok vašim stanom odzvanja glasna muzika, pjevajte, plešite i istjerajte loše misli.

Sljedeći korak je oslobađanje doma starih i nepotrebnih stvari. Vjeruje se da neke stvari iz prošlosti na sebi mogu da imaju emocije koje ste osjećali kada ste ih koristili ranije, kao što su tuga, bijes, briga… Ukoliko želite da se riješite negativne energije, oslobodite svoj dom od takvih stvari.

– Zašto biste bili okruženi nižim energijama prašine i nereda kada možete uživati u višoj energiji čistoće i reda koja je pozitivna, zdrava i ljekovita – ističe Mima.

Prema njenim riječima, postoje i običaji koji se rade prije ulaska u Novu godinu.

 

Najvažnije je da se pomirite, očistite neke veze ili oprostite. Tako ćete rasterećeni bilo od kakvih problema i zadovoljni ući u Novu godinu – objašnjava stručnjak za feng šui.

Jedan od njenih savjeta jeste i da sklonite sve oštre predmete kao što su noževi, makazice i druga sječiva.

– Po drevnim Kinezima, oni mogu da izazovu sječenje i odlazak sreće – ističe ona.

Sljedeći običaj je plaćanje zaostalih računa. Ako nemate mogućnost da platite kompletan dug, uplatite simbolični dio na svaki račun, kao znak pozitivne akcije. To isto važi i za vraćanje privatnih  dugova. Ona savjetuje da vodite računa da vas „sreća ne obiđe” ako dugove prebacujete i za narednu godinu.

Oni koji su sami, nemaju vezu ili nisu u braku, posljednjeg dana decembra mogu da izvedu neke rituale.

 

Po feng šui običajima, treba prošetati do rijeke (jezera, mora), gdje će žene baciti narandže, a muškarci jabuke. Za svaku voćku koju bacite zamislite želju i zamolite za nekog partnera koji vam potpuno odgovara. Možete i da napišite svoju želju u sadašnjem vremenu. Kada otkuca ponoć, pročitajte je i stavite je u spavaću sobu gdje je vaš ljubavni oltar – ističe feng šui stručnjak.

Na kraju, ona savetuje da u Novu godinu uđete sa nečim crvenim na sebi. Obucite komad garderobe u ovoj boji ili stavite crveni detalj. Crvena boja donijeće vam blistavu budućnost. Pored crvene, obavezna je i zlatna boja. Ona je simbol zlata ili novca. Zato su kombinacije crvena i zlatna „must have” u ulasku u Novu godinu.

(Dnevno.rs)