Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Posjetioci do 8. decembra imaju priliku da pogledaju pejzaže, ljudske sudbine uhvaćene u trenutku i sve ono što je u proteklom periodu privlačilo pažnju fotografskog oka.

Milorad Kašćelan, predsjednik Međunarodnog salona fotografija, kazao je da već 25 godina u kontinuitetu organizuju takve i slične manifestacije i već se na neki način formirala i fotografska publika.

“Ljudi su navikli na nešto ovakvo i kao što vidite po posjeti večeras – to je i nama satisfakcija za ono što radimo, tako da smo zadovoljni, ali i ponosni na postignuti nivo kvaliteta predstavljenih fotografija”, rekao je Kašćelan.

Zadovoljstvo izloženim fotografijama nisu krili ni posjetioci koji su u velikom broju došli da posjete ovu izložbu, ali ni organizatori.

“Jako smo zadovoljni nagrađenim autorima, odazivom autora i kompletnom pripremom ove izložbe, koja je naša najjača izložba i mislim jedna od najznačajnijih u regionu”, istakao je Dragan Prole, član žirija.

Ozren Božanović, predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, istakao je da kad god Banjalučki foto-kino klub postavi izložbu – to je praznik.

“Ovo je možda i jedinstven praznik jer imamo priliku da vidimo bh. fotografiju i praktično svjetsku fotografiju. Na kraju, da kao i autori napravimo neka poređenja kakvi smo, gdje smo i da li smo dorasli tom nekom izazovu”, kazao je Božanović.

Najboljim autorima fotografija dodijeljene su nagrade i zahvalnice. Izložba je realizovana u saradnju sa Foto-kino klubom Banjaluka, a u okviru obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

(Nezavisne)

Naredne godine tri nove kružne raskrsnice

Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu – na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.  Kako kaže načelnik  Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice

Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i