Magazin 24.11.2017.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Posjetioci do 8. decembra imaju priliku da pogledaju pejzaže, ljudske sudbine uhvaćene u trenutku i sve ono što je u proteklom periodu privlačilo pažnju fotografskog oka.

Milorad Kašćelan, predsjednik Međunarodnog salona fotografija, kazao je da već 25 godina u kontinuitetu organizuju takve i slične manifestacije i već se na neki način formirala i fotografska publika.

“Ljudi su navikli na nešto ovakvo i kao što vidite po posjeti večeras – to je i nama satisfakcija za ono što radimo, tako da smo zadovoljni, ali i ponosni na postignuti nivo kvaliteta predstavljenih fotografija”, rekao je Kašćelan.

Zadovoljstvo izloženim fotografijama nisu krili ni posjetioci koji su u velikom broju došli da posjete ovu izložbu, ali ni organizatori.

“Jako smo zadovoljni nagrađenim autorima, odazivom autora i kompletnom pripremom ove izložbe, koja je naša najjača izložba i mislim jedna od najznačajnijih u regionu”, istakao je Dragan Prole, član žirija.

Ozren Božanović, predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, istakao je da kad god Banjalučki foto-kino klub postavi izložbu – to je praznik.

“Ovo je možda i jedinstven praznik jer imamo priliku da vidimo bh. fotografiju i praktično svjetsku fotografiju. Na kraju, da kao i autori napravimo neka poređenja kakvi smo, gdje smo i da li smo dorasli tom nekom izazovu”, kazao je Božanović.

Najboljim autorima fotografija dodijeljene su nagrade i zahvalnice. Izložba je realizovana u saradnju sa Foto-kino klubom Banjaluka, a u okviru obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

(Nezavisne)