Magazin 21.11.2016.

Praznik i povodom oslobođenja Banjaluke 1918. godine

ČITANJE: 2 minute

Tog 21. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska ušla u Banjaluku, građani su masovno izašli na ulice da pozdrave oslobodioce.

Nakon 500 godina okupacije pod turskom i austro-ugarskom vlašću, narod je konačno dočekao slobodu. Danas, skoro vijek kasnije, euforije u Banjaluci nema.

Omladina većinom ne zna da se ovaj značajan datum u srpskoj istoriji veže za završetak Prvog svjetskog rata, a ne samo za Dejtonski sporazum.

Potomci Solunskih dobrovoljaca istovremeno i ponosni i razočarani, ističu da je došlo vrijeme buđenja i da kulturu sjećanja moramo njegovati.

– Srećan sam što je Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine jedan od četiri republička praznika, koje zajedno obilježavaju Vlade Srpske i Srbije. Ali, više pažnje ovom događaju moramo posvetiti i u udžbenicima istorije za osnovnu i srednju školu, inače će zaborav prekriti sve zasluge naših predaka – smatra Vladimir Ševarika, predsjednik republičkog udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Prostorije udruženja u Banjaluci prepune su slika srpskih vojnika, proslavljenih velikana, a potomci uvijek spremni da pričaju o dobrovoljcima iz svojih familija. Ševarika je unuk učesnika balkanskih ratova Gojka Ševarike, dobrovoljca odlikovanog Karađorđevom zvijezdom, jednog od rijetkih koji se živ vratio iz rata.

– Djeda je bio trgovac, djecu je vaspitavao na najpozitivinijim stranicama rodoljublja i uz poštovajne drugih nacija – govori Ševarika.

Priče sa bojišta slušao je i Luka Medar, potomak Mile Ercega.

– Ljudi su uvijek na okupljanjima od njega tražili da prepričava kako je bilo u ratu. Kao i mnogi dobrovoljci mobilisan je u austrougarsku vojsku, ali je pri prvom susretu sa srpskom vojskom prešao u naše redove – ističe Medar.

U srpskoj vojsci bilo je oko 25.000 dobrovoljaca iz BiH. Predsjednik gradskog udruženja Nebojša Kuštrinović nada se da će na stogodišnjicu oslobođenja, u Banjaluci 2018. godine, biti postavljen spomenik vojvodi Stepi Stepanoviću i dobrovoljcima sa ovih prostora poginulim u Prvom svjetskom ratu.

– Nakon decenija šutnje, proslava 21. novembra se sa ponosom vratila u Banjaluku. Značaj datuma prepoznali su Grad i Vlada i od prošle godine događaj se obilježava na višem nivou, ali nedostaje još da uvedemo istorijski čas u školama – poručio je Kuštrinović.

Poštovaoci će danas tradicionalno položiti vijence na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa u Banjaluci, a svečana akademija u organizaciji Republičkih Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srpske i Srbije održaće se 22. novembra.

Program

Povodom Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku, 22. novembra biće služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja, a u Akademiji nauka i umjetnosti RS biće održan svečani program. Pored domaćih zvanica, očekuje se dolazak i srbijanskog ministra Aleksandra Vulina.

(blic.rs)