Magazin 23.11.2015.

Prebio konja na ulici – šest mjeseci zatvora

ČITANJE: 1 minuta
presuda
S. M. iz sela Dobra Voda kod Jagodine osuđen je na šest mjeseci zatvora, uslovno na tri godine, zato što je na ulici u Jagodini pretukao konja. Presudu je izrekla sudija Jasmina Tašković.

– S. M je oglašen krivim za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja- rekla je sudija  Tašković i dodala kako je istragom utvrđeno da je S. M. i ranije, maltretirao, zlostavljao i ubijao životinje.

Ovaj slučaj se desio 17. decembra prošle godine u glavnoj ulici u Jagodini.

S. M. je tada prebio svog konja u centru Jagodine, jer je životinja vukući kola iznemogla od tereta, posrnula, pala i nije mogla da ustane. On je pokušao da podigne konja tukući ga i šutirajući, što je izazvalo kolaps saobraćaja u gradu.

Na intervenciju policije konj je tada zbrinut u Veterinarskoj stanici i poslije nekoliko dana vraćem vlasniku iz Končareva. Slučaj je imao veliki odjek ne samo u domaćoj javnosti.

Predsjednica Udruženja za zaštitu životinja ARGOS Inda Marjanović izjavila je da vlasnik tvrdi da je konj kod njega i na sigurnom.

“Međutim, ja imam drugu informaciju, da je konj prodat ali ne znamo kome- rekla je Marjanovićeva novinarima.

Napominje da ARGOS pokušava da sazna gdje je konj i kakva mu je sudbina, jer za konja, kako je rekla, “postoji kupac koji bi mu omogućio ljepši život”.

(Agencije)