Vijesti 26.01.2018.

Preciznija dijagnostika u pulmologiji na UKC RS

ČITANJE: 1 minuta

Nova dijagnostička bronhološka procedura, endobronhijalni ultrazvuk (EBUS), koja omogućava precizniju i uspješniju dijagnostiku tumorskih promjena u plućima, u petak je prvi put izvedena u Bosni Hercegovini i to na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Goran Stojanović, interventni bronholog, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju i načelnik Centra za bronhologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica, jedan od tri gostujuća stručnjaka iz Srbije, izveo je na dva pacijenta ovaj zahvat, u čemu je učestvovalo i osoblje UKC RS.

“Malo ustanova u regionu ima ovu dijagnostiku. Nadam se da će se u narednom periodu ove dijagnostičke procedure u pulmologiji sprovoditi kao rutinska klinička praksa i u UKC RS”, naveo je Stojanović.

Vladimir Kojović, specijalista dječje hirurgije i specijalista urologije, zaposlen u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije “Dr Vukan Čupić” Beograd, hirurški je zbrinuo urođene i kompleksne anomalije bubrega kod dvije bebe, u čemu je učestvovao i tim iz UKC RS.

Vojko Đukić, specijalista otorinolaringologije iz Beograda, objasnio je da su u petak urađena dva laserska hirurška zahvata na larinksu, odnosno grkljanu kod pacijenata s karcinomom grkljana.

Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS, rekao je da su doktori prilikom posjete pomogli kako pacijentima tako i medicinskom osoblju kada je u pitanju edukacija, što je jedna od najvažnijih karika u daljem razvoju UKC RS.

Hajder je objasnio da će frekvencija posjeta ovih ljekara Banjaluci zavisiti od broja pacijenata sa specifičnom patologijom.

(Nezavisne)