Region 18.10.2021.

PRED 5.000 LJUDI: Vučić i Orban otvaraju radove na pruzi, predsjednik Srbije sa muzičarima

ČITANJE: 3 minute

Srbija treba da bude dio EU jer je kao kapija Balkana ključna zemlja za njenu bezbjednost, a šengenska granica ne treba da bude između Srbije i Mađarske, već na jugu, poručio je danas u Horgošu premijer Mađarske Viktor Orban.

Otvarajući radove na obnovi pruge Subotica-Horgoš-Segedin, zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Orban je ocijenio da su Srbija i Mađarska zajedno mnogostruko jače, što pokazuje i projekat modernizacije pruge, koji će građanima omogućiti da iz Subotice do Segedina stižu za 35 minuta i time se dodatno približe u svakom pogledu, prenosi Srna.

Orban je naveo da je Srbija već godinama spremna da bude dio EU, koja bi njenim građanima trebala da omogući da kroz Mađarsku i druge zemlje prolaze bez pasoša.

Mađarski premijer smatra da Mađarska u Srbiji ima ne samo prijatelja nego i brata, o čemu svjedoče odnosi dvije zemlje i pruga od Subotice do Segedina, koja je simbol zajedničkog napretka i nove budućnosti dva naroda.

– Strane sile su nam uvijek donosile samo nemir. Sve što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađivanja oba naroda. Vrijeme je da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke – poručio je Orban.

Podsjetivši da je pruga između Subotice i Segedina morala da bude ukinuta zato što su se po njenim šinama kretali migranti koji su išli ka Evropi, Orban je ocijenio da je to priča karakteristična za Centralnu Evropu i Balkan.

Vučić je zahvalio Orbanu i Mađarskoj za sve što rade za Srbiju, ocijenivši da odnosi dvije države i dva naroda nikada u istoriji nisu bili bolji.

Prema njegovoj ocjeni, prostor između Subotice i Segedina po završetku modernizacije pruge postaće razvojno čvorište za privredu, turizam i kulturu dva naroda, čime će dodatno unaprijediti veze i produbiti povjerenje između dva naroda.

– Naše komšije Mađari kažu “Ko sme, taj pobeđuje”. To je ono što je uradio Orban u odnosima sa Srbijom. Zahvalan sam mu što je napravio potpuno nove odnose, u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti jaču Mađarsku, kao što će snažnija Mađarska značiti jaču i uspešniju Srbiju – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije naveo je da su Orban i drugi mađarski političari na međunarodnim skupovima imali više hrabrosti i želje da učine nešto dobro za Srbiju od mnogih srpskih predstavnika.

Vučić je istakao i da će se rekonstrukcijom pruge od Subotice do mađarske granice u dužini od 26 kilometara znatno sratiti vrijeme putovanja do Segedina jer će se vozovi kretati brzinom od 120 kilometara na čas.

Osim pruge biće obnovljene stanične zgrada u Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu, kao i još dva stajališta 13 putnih prilaza.

Ugovor za obnovu pruge potpisan je 12. juna, a završetak radova planiran je za novembar naredne godine.

Vrijednost radova procijenjena je na 10,2 milijarde dinara (oko 87 miliona evra).

Za izvođača je izabrana ruska kompanija “RŽD internešnel”, koja u posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom “Karin komerc”.

Veliki broj građana na dočeku

Sat vremena pre dolaska predsednika Vučića i mađarskog predsednika Vlade Orbana okupio se veliki broj građana.

Prema informacijama Bečernjih novosti, na Horgošu je više od 5.000 ljudi.

“Ne stidim se, već se ponosim”

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, danas je s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske, prisustvovao ceremoniji obilježavanja početka rekonstrukcije pruge Subotica – Horgoš – Segedin.

Vučić se nakon ceremonije fotografisao s muzičarima.

“Viktora nisam slikao, a ja ne samo da se ne stidim već se ponosim i srpskim i mađarskim muzičarima, a i obostranim gostoprimstvom. Neka živi prijateljstvo Srba i Mađara”, napisao je Vučić uz objavu na svom Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

(SB)