Region 21.03.2021.

PRED SKUPŠTINOM SRBIJE: Za hodanje u točku, umjetnik građane nagrađivao bananom

ČITANJE: 1 minuta

Ulični umetnik i arhitekta Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, ispred Skupštine Srbije je napravio novi performans pod nazivom “Eksperiment” kojim, kako kaže, želi da probudi svest društva. Naime, postavio je veliki zlatni točak u kojem su građani mogli da hodaju i svako ko je učestvovao dobio je bananu.

„Postavljen je okrugli zlatni bubanj na kome sam se provozao. Želim da ukažem na ozbiljan problem ovog društva, a to je konstantno zagađenje životne sredine, što je meni jako bitan problem. Ne nalazimo se slučajno na ovom mestu. Ovo bi trebalo da bude narodni dom, ali vidite ove skulpture konja ispred mene. Ne želimo da budemo tretirani kao konji“, kaže Pijanista, prenosi N1.

Performans je posmatralo više desetina. Pijanista smatra da se eksperiment sprovodi nad svima nama.

Dodao je da nije u pitanju politički performans, već da želi da ukaže na društvene probleme, probleme u ekologiji, ali i na odluke koje su u zdravstvu donose, kako kaže, ad hok.

Instalacijom, prečnika 2,5 metra, u okviru projekta „Buđenje prirode – buđenje svesti“ Pijanisti je cilj da „opomene društvo u kojem živi na ozbiljne posledice zagađivanja reka, vazduha i plodnog zemljišta“, ali i na to kako nas „sistem laže“.

Performans je izveden ispred Skupštine jer je, kako je istakao, ona dom u kom treba da se donose odluke u korist naroda, „a ne privatna svojina pojedinaca“.

Naveo je i da će se sa buđenjem proleća doći do buđenja svesti kod naroda.

(SB)