Region 16.12.2022.

Predat zahtjev Vlade Srbije Kforu za vraćanje srpskih snaga bezbjednosti na KiM

ČITANJE: 2 minute

Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtjev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbjednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM, piše RTS.

Vlada Srbije donijela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtjev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbjednosti na teritoriju Kosova i Metohije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u emisiji “Četvrtkom u 9” da je odluka donesena jednoglasno, ističući da bi to dovelo do smanjenja tenzija. Međutim, napomenuo je da Kfor vjerovatno neće prihvatiti zahtjev Srbije.

“Mislim da bi to bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog kontrole onoga što oni nazivaju graničnim prelazima, u stvari administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i to bi dramatično smanjilo tenzije i do bi bila dobra odluka. Pretpostavljamo na osnovu svega što smo čuli da to neće biti prihvaćeno”, kaže Vučić.

Vučić je rekao i da očekuje najveće pritiske zbog Kosova i Metohije i da je poručio međunarodnim predstavnicima da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN, a da o ostalim stvarima može da se razgovara.

Odluka Vlade Srbije donesena je usljed najnovijih tenzija na sjeveru KiM, gdje već sedmi dan traju barikade Srba – protestujući zbog hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na Sjeveru.

Situacija na KiM se ne smiruje, jer su predstavnici privremenih prištinskih vlasti nastavili sa hapšenjem Srba. Slađan Trajković uhapšen je sinoć u Bošnjačkoj mahali, u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Jedan je od pripadnika kosovske policije koji su napustili službu.

Supruga uhapšenog rekla je da ga navodno terete za ratni zločin.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da novo hapšenje pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije.