Magazin 14.11.2017.

Predavanje o Kenedijevima u MSU RS

ČITANJE: 1 minuta

Američki profesor umjetnosti Dejvid Lubin održaće sutra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske predavanje na temu “Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas”, u okviru pratećeg programa izložbe “Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i Nova granica kulture”.

Lubinovo predavanje zasniva se na njegovoj nagrađivanoj knjizi “Ubistvo Kenedija: Dž.F.K i kultura slika”.

Nijedan događaj u dvadesetom vijeku nije proizveo toliko svjetski poznatih slika kao vikend krajem novembra 1963. godine kada je ubijen predsjednik Džon F. Kenedi. Novi predsjednik je položio zakletvu, osumnjičeni ubica je ubijen uz televizijski prenos uživo, a predsjednička udovica inspirisala je gledaoce širom svijeta sa svojim dostojanstvenim ponašanjem na državnoj sahrani.

Ovo predavanje detaljno će analizirati takve slike, fotografije u boji predsjednika i gospođe Kenedi koja je stigla u Dalas 45 minuta prije ubistav muža. Mnogi aspekti američke kulture u ranim šezdesetim godinama mogu se naći u ovim živopisnim slikama u boji koje su se pojavile nedjelju dana nakon ubistva u memorijalnom izdanju časopisa Lajf, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Srpske.

(RTRS)