Vijesti 16.06.2016.

Predizborna matematika: Glasove kupuju na kredit

ČITANJE: 2 minute

Rupa u ovogodišnjem budžetu trebalo bi da bude zakrpljena kreditom od tri miliona KM, dok je istovremeno već dogovorena podjela pet miliona prošlogodišnjeg viška.

Ako odbornici usvoje ovaj predlog, a Ministarstvo finansija RS odobri zaduženje, kredit će biti uzet na godinu dana. Građani Banjaluke će ovu nevjerovatnu budžetsku gimnastiku platiti dodatnih 90.000 KM, koliko iznose kamate.

Kredit je Gradskoj upravi neophodan da zakrpi rupu, napravljenu u prvoj polovini ove godine, jer je lanjski višak namijenjen za preče stvari. Samo 2,8 miliona KM planirano je za pokrivanje gubitaka nagomilanih iz prethodnih godina, dok je 1,36 miliona KM namijenjeno za opremanje Civilne zaštite i vatrogasaca, 472.000 KM za izgradnju lokalnih vodovoda i kanalizacije, a 324.000 KM, na zahtev DNS-a, za dodatne podsticaje poljoprivrednicima.

– Nije teško zaključiti da veliki dio tog novca ide, ustvari, na predizbornu kampanju, kroz podsticaje i gradnju infrastrukture. Da nije tako, suficit iz 2015. godine bio bi usmjeren na pokrivanje dugova iz ranijih godina i održavanje likvidnosti budžeta, što bi Gradu uštedjelo kamate – ocjenjuje ekonomski analitičar Damir Miljević.

Dodaje da i drugi pokazatelji ukazuju da katastrofalno loše planiranje gradskih finansija i nastavak neodgovorne politike prema javnom novcu.

– Ceh će platiti građani i privrednici, koji će kredit vraćati kroz razne namete – zaključuje Miljević.

Predsjednik kluba opozicionog PDP u Skupštini grada Zoran Talić tvrdi da suficit od 5,2 miliona KM nije nikakav višak, nego novac koji ljudima nije isplaćen 2015. godine, nego je ostavljen za ovu, predizbornu godinu.

– Kroz rebalans moraju dati novac za projekte koje nisu realizovani prošle godine, a imaju problem i sa likvidnošću. Postoji opasnost i da rebalans budžeta nije realan – kaže Talić.

Dodaje da aktuelni odbornički saziv neće biti u prilici da prati kako se rebalans izvršava, a kredit troši, što otvara novi prostor za malverzacije. Podsjeća da je tako 2012. godine novog gradonačelnika i Skupštinu dočekao deficit za osam miliona KM veći nego što je bio prikazan na posljednjoj Skupštini prethodnog saziva.

Iz Gradske uprave odgovaraju da Banjaluka ima još prostora za kratkoročno zaduživanje.

– Redovni prihodi Grada u 2015. godini bili su oko 106,7 miliona KM, pa u skladu s tim kratkoročni dug u ovoj godini može iznositi do 5,3 miliona KM – navode u Odjeljenju za finansije.

Grad je u 2016. već uzeo dva kredita od ukupno 3,5 miliona KM, a ostalo je da vrati još oko 1,9 miliona KM na ime glavnice i kamata.

Garaže za papire

Kako su objasnili u Odeljenju za finansije, manjak u gradskoj kasi je početkom 2016. nastao je zato što je Grad 93 odsto garaža prodao za obveznice, dok ih je samo sedam odsto plaćeno gotovinom. Ekonomisti ocjenjuju da to nije dobar izgovor, jer se budžet morao odgovornije planirati, a i obveznice je bilo bolje prodati nego ih zadržati, te istovremeno dizati kredit.

(Blic)

Oznake: Zoran Talić