Politika 29.08.2018.

PREDIZBORNA PRIČA ILI? Vlast sprema incidente, opozicija sprema nerede da optuži vlast?

ČITANJE: 4 minute

Šta se to dešava u RS? Širi se atmosfera straha, vlast sprema incidente. Opozicija priprema nerede da bi optužila vlast.

Sve ovo smo čuli u jednom danu od strane ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i premijerke RS Željke Cvijanović, a da niko nije ponudio konkretne dokaze.

Ko u Banjaluci i Republici Srpskoj stvara atmosferu linča i ko priprema incidente?

Odgovor na ovo pitanje ostao je nejasan nakon današnjih riječi koje smo mogli čuti od funkcionera iz RS.

Sve je počelo kad je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao da vlast u Republici Srpskoj “priprema incidente teškog karaktera za izbore”.

“Za ove izbore vlast priprema incidente teškog karaktera koji neće ići daleko od pokušaja ubistava kada se Banjaluka psihološki slomi. To su pouzdane informacije. Poručujem građanima Banjaluke koja se želi disciplinovati metalnim šipkama, da se ne boje, da su ovo najobičniji jadni miševi i da su ovo njihovi posljednji trzaji”, ustvrdio je Mektić.

“Postoje osnovana saznanja da vlast i dalje sprema atmosferu linča, da će se ovo nastaviti”.

On je naveo da se “priprema dovođenje raznih kriminalaca da se Banjaluka utjera u strah”.

Ova informacija je zaprepastila mnoge građane i dodatno uznemirila javnost koja već danima svjedoči opštoj hajci na one koji se odupiru pritiscima vlasti.

Nakon ubostva Davida Dragičevića, napada na aktiviste, brutalnog premlaćivanja novinara, prijetnji koje dobijaju neistomišljanici vladajućih i nikakve reakcije policije i tužilaštva, građani su prestrašeni situacijom u kojoj su se našli.

Sve ovo je dodatno podgrijao svojom izjavom ministar Mektić.

Na odgovor nije morao dugo da čeka, ali vjerovatno se nije nadao ovakvoj reakciji premijerke RS Željke Cvijanović koja mu je odgovorila da opozicija priprema incidente da bi za to optužila vlast.

“To će se dešavati u kontinuitetu, napravili su jednu histeričnu atmosferu u kojoj za sve živo što se dešava nastoje da optuže vlast, a meni djeluje da je stvar potpuno drugačija”, rekla je Cvijanovićeva, komentarišući tvrdnju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da vlast u Srpskoj za predstojeće opšte izbore priprema incidente teškog karaktera s ciljem, kako kaže, disciplinovanja Banjaluke u kojoj gubi podršku.

Prema njenim riječima, organi i institucije Republike Srpske rade na jačanju Srpske.

“Ne pada nam na pamet da pravimo bilo kakve razdore niti histerične stvari u Republici. To je do sada, nažalost, bilo obilježje ponašanja opozicije”, istakla je predsjednica Vlade Srpske.

Ocijenivši takvo ponašanje opozicije kao neodgovorno, ona je rekla da su u mnoga dešavanja u Republici Srpskoj upleteni oni koji ne žele da vide ni jaku Republiku niti jake institucije.

“Ne žele da vide artikulisan politički stav, ne žele da vide ozbiljne ljude koji se na ozbiljan način bave svojim poslovima”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Pored toga, SNSD očekuje od nadležnog tužilaštva da će po službenoj dužnosti pokrenuti istragu u vezi sa optužbama ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da vlast u Republici Srpskoj za predstojeće opšte izbore priprema incidente teškog karaktera s ciljem, kako kaže, disciplinovanja Banjaluke u kojoj gubi podršku”, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

“Ako on ima pouzdane informacije, kako tvrdi, o bilo kakvom nasilju koje će da se dogodi u Banjaluci ili Srpskoj, tužilaštvo na to mora da reaguje i on mora da podijeli te informacije sa javnošću u Srpskoj”, istakao je Kovačević u izjavi Srni.

Kada je riječ o njegovim tvrdnjama da vlast u Srpskoj želi da izazove bilo kakvu vrstu incidenta ili haosa, dodao je Kovačević, to je potpuna izmišljotina i svima u Srpskoj je jasno da to vlast nikada nije uradila, niti bi pribjegli takvim metodama u budućnosti.

Ipak, da Mektićevi navodi nisu izmišljotina smatra predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

“Sama činjenica da imamo pretučenog novinara kojeg su pokušali ubiti i to zato što iznosi jasne stavove protiv vladajućih samo po sebi stvara osjećaj opšte ugroženosti. Ako tome dodamo neriješeno ubstvo Davida Dragičevića i višemjesečno protestvovanje na Trgu Krajine i nekoliko nerješenih ubistava onda vidimo da građani jesu ugroženi”, rekao je Čavić za BUKU.

Da je jedan od glavnih krivaca za to policija i da oni snose najveću odgovornost smatra i Čavić koga nepovjerenje građana prema ovoj instituciji nimalo ne čudi. On navodi da se način na koji policija radi nabolje vidi u odnosu ministra Dragana Lukača prema poslaniku Adamu Šukalu.

“To najbolje ilustruje njihov dijalog. Izađi u hodnik da te razbijem. To kaže ministar. Pa ako prvi čovjek ministarstva unutrašnjih poslova se tako ponaša, kao kabadahija, kako neko može imati povjerenje u policiju”, kaže Čavić i dodaje:

“Sve skupa ljudi imaju opštu nevjeru u sistem za provođenje zakona, što pokazuje da je posijana atmosfera straha u kojoj je sve moguće”, zaključuje Čavić.

(Buka)