Vijesti 09.10.2022.

Predložen pritvor za 13 osoba zbog droge

ČITANJE: 2 minute

Jednomjesečni pritvor predložen je za 13 osoba koje su bile dio grupe koju je organizovao Armin Šabanović (25) iz Živinica, a koje su osumnjičene da su neovlašteno proizvodile i prodavale drogu.

Kako se ističe u optužnici, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Kantonalnom sudu Tuzla stavio je prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Armina Šabanovića (25), Sanelu Šabanović (26), Rijada Šabanovića (24), Armina Rizvića (29), Dževada Fočića (26), Emira Kuduzovića (37), Dženitu Halilović (21), Denisa Karića (33), Mirnesa Džananovića (22), Aidu Mulavdić (24), Amiru Mulavdić (32), Bilala Mulavdića (58) i za jednu osobu za kojom se traga i trenutno je u bjekstvu.

“Svi su osumnjičeni da su u grupi koju je organizovao Armin Šabanović, od avgusta 2018. do oktobra 2022. godine, na području Tuzlanskog kantona i šire, sa različitim ulogama i zadacima u grupi koju je organizirao Šabanović, nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (spid), marihuanu i kokain većem broju osoba i konzumenata”, ističe se u optužnici.

Dodaje se da im se na teret stavlja više od 20 pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje narkotičkih sredstava, prenose Nezavisne.

“Uz neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, Šabanović i Fočić osumnjičeni su i za protivpravno lišavanje slobode u sticaju sa nanošenjem teških povreda, kada su osobu koja im je dugovala novac za ranije preuzetu drogu stavili u auto, odvezli je na određenu lokaciju, držali protiv njene volje, tukli i nanijeli joj teže povrede”, piše u optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Ističe se da su Rizvić i Džananović osumnjičeni i za nasilničko ponašanje tokom njihovog boravka u pritvorskoj jedinici KPZ Tuzla u februaru 2022. godine, kada su psihički uznemiravali i fizički napadali jednog pritvorenika i nanosili mu tjelesne povrede.

 

Podsjetili su da su 5. oktobra ove godine obavljeni pretresi na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i Banovića. “Tokom pretresa objekata i lica i preduzimanjem drugih istražnih radnji pronađeno je oko 20 kilograma opojne droge spid (amfetamin), kao i druga narkotička sredstva koja će biti vještačena. Oduzeti su određeni iznos novca, računari, laptopi, nekoliko pištolja i municija, kao i drugi predmeti koji će biti dokazni materijali”, navodi se u ovoj optužnici.

(A.M.)