Predložen pritvor za bivšeg ministra Jerka Ivankovića Lijanovića

jerko
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je određivanje pritvora nekadašnjem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još trojici osumnjičenih za zloupotrebe pri dodjeli poljoprivrednih podsticaja.

Osim Lijanovića, pritvor je predložen i za savjetnika ministra u prethodnom sazivu Vlade Federacije BiH  Suada Čamdžića iz Kladnja, bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Edina Ajanovića  iz Čelića i protiv potpredsjednika Narodne stranke “Radom za boljitak” Mersada Šerifovića iz Tuzle.

Lijanović je osumnjičen da je, kada je preuzeo funkciju ministra, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja i postupajući suprotno interesima službe i zakonskim odredbama, organizovao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke “Radom za boljitak”.

Osumnjičeni su organizovali udruženje da bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i FBiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Riječ je o isplatama podsticaja po javnim pozivima federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2011, 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Oni su uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja, pribavili imovinsku korist od 760.000 KM, te su pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na šta pojedinci nisu pristali, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U naredbi o sprovođenju istrage navedeno je da je Lijanović, kao organizator udruženja i resorni ministar, a sa te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama podsticaja, učestvovao u svim radnjama uslovljavanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović učestvovali u pojedinim radnjama za koje su osumnjičeni.

Oni su osumnjičeni da su u udruženju koje je organizovao Lijanović počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Protiv lica, čiji su inicijali A.P. iz Odžaka, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o provođenje istrage zbog sumnje za jedan pokušaj uslovljavanja poljoprivrednika. Ovo lice je nakon ispitivanja pušteno na slobodu, jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa pripadnicima Federalne uprave policije, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i uhapšeni.

Osumnjičeni su juče predati u nadležnost Tužilaštva, gdje su ispitani, a donesena je naredba o provođenju istrage.

(Agencije)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.