Predložen pritvor za bivšeg ministra Jerka Ivankovića Lijanovića

jerko
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je određivanje pritvora nekadašnjem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još trojici osumnjičenih za zloupotrebe pri dodjeli poljoprivrednih podsticaja.

Osim Lijanovića, pritvor je predložen i za savjetnika ministra u prethodnom sazivu Vlade Federacije BiH  Suada Čamdžića iz Kladnja, bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Edina Ajanovića  iz Čelića i protiv potpredsjednika Narodne stranke “Radom za boljitak” Mersada Šerifovića iz Tuzle.

Lijanović je osumnjičen da je, kada je preuzeo funkciju ministra, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja i postupajući suprotno interesima službe i zakonskim odredbama, organizovao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke “Radom za boljitak”.

Osumnjičeni su organizovali udruženje da bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i FBiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Riječ je o isplatama podsticaja po javnim pozivima federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2011, 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Oni su uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja, pribavili imovinsku korist od 760.000 KM, te su pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na šta pojedinci nisu pristali, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U naredbi o sprovođenju istrage navedeno je da je Lijanović, kao organizator udruženja i resorni ministar, a sa te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama podsticaja, učestvovao u svim radnjama uslovljavanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović učestvovali u pojedinim radnjama za koje su osumnjičeni.

Oni su osumnjičeni da su u udruženju koje je organizovao Lijanović počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Protiv lica, čiji su inicijali A.P. iz Odžaka, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je naredbu o provođenje istrage zbog sumnje za jedan pokušaj uslovljavanja poljoprivrednika. Ovo lice je nakon ispitivanja pušteno na slobodu, jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa pripadnicima Federalne uprave policije, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i uhapšeni.

Osumnjičeni su juče predati u nadležnost Tužilaštva, gdje su ispitani, a donesena je naredba o provođenju istrage.

(Agencije)

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,

GOVOR NENADA STEVANDIĆA U NSRS: Vrijeme je da se naviknu na našu odlučnost i slogu

Dejtonski princip, kao i sam Ustav u Bosni i Hercegovini, podrazumijevaju saglasnost tri naroda i dva entiteta, u bilo kakvom važnijem odlučivanju ili konfliktu. Jedino gdje tog najvažnijeg principa nema je Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH je sastavljen od po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka, kao i tri stranca. U njemu ne postoji ni

ŠAROVIĆ I BORENOVIĆ O ZAKLJUČCIMA: Podržavamo, ali bez avanturističkih poteza

Lider SDS Mirko Šarović je poručio da je njegov stav da svi treba da pokušaju da nađu zajednički imenitelj, da pokažu zajedništvo oko ovako krupnih pitanja. – Istovremeno sam smatrao da danas treba da pričamo o dva pitanja. Jedno je naš odgovor na odluke Ustavnog suda. Drugo, šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom. Zato nije