Biznis 13.11.2018.

PREDLOŽENO FORMIRANJE NAUČNOISTRAŽIVAČKOG CENTRA Inovacije mogu oživjeti privredu

ČITANJE: 2 minute

Privrednicima u Republici Srpskoj neophodna su inovativna rješenja kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i mogli da prate konkurenciju na globalnom nivou, ali samostalno malo toga mogu da urade.

Naime, kako poručuju, za vlastite ideje imaju ograničena sredstva, dok sa druge strane ne postoji jasna spona niti ozbiljna saradnja s akademskom zajednicom.

Zbog toga u Privrednoj komori Republike Srpske predlažu formiranje naučnoistraživačkog centra RS koji bi bio isključivo u funkciji privrede, gdje bi se razvijali novi proizvodi i nove tehnologije. Nadaju se kako će Vlada uzeti u obzir ovu inicijativu prilikom izrade programa ekonomske politike za iduću godinu.

“Privrednici su veoma zainteresovani za inovacije. Težimo ka tome da iskoristimo potencijale naših fakulteta i da se znanje pretoči u privredna društva. To su uglavnom mala i srednja preduzeća i kao takva nisu sposobna da finansiraju svoj razvoj i imaju opremljene laboratorije. Upravo bi tu trebalo napraviti sponu između nauke i privrede, kako bi imali kvalitetne proizvode, visoke tehnologije i obrazovane ljude. To je ono što i evropsku i svjetsku privredu vuče naprijed”, kazao je Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS.

Sličan problem ima Slavko Crnić, inovator godine za 2017, a koji se bavi inovacijama sa bezglutenskim pšeničnim, raževim i speltinim brašnom, ali i ekološkim mineralnim đubrivima i slično.

On je i direktor Instituta za primjenu prirodnih materijala u poljoprivredi “Vinis”, a koji se finansira samostalno i gdje su sredstva poprilično ograničena.

“Sva svoja istraživanja finansiram sam. Imamo četiri stalna saradnika i razvijenu mrežu po čitavoj bivšoj Jugoslaviji i šire, a ono što radimo je vrlo traženo. To je vrlo veliki broj proizvoda koji su inventivni, novi i od domaćih materijala. Međutim, susrećemo se s problemom kapaciteta i nedostatka mašina”, kazao je on i najavio kako će u Banjaluci uskoro biti otvorena prva pekoteka bezglutenskih peciva, a koja će biti rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja na polju zdrave ishrane.

O ovim problemima diskutovalo se juče na šestom naučnostručnom skupu “Tehnološke inovacije – generator privrednog razvoja”, održanom u Banjaluci, a gdje su prezentovana 23 naučna rada. Cilj ovog skupa je da se naučna zajednica i privredna društva povežu kako bi se povećala konkurentnost privrede i tako bolje pozicionirala na tržištu.

Milovan Bajić, predsjednik Saveza inovatora RS, kaže kako je na dosadašnjh pet skupova prezentovano ukupno 170 radova od strane 242 autora.

“Poslodavci prepoznaju kvalitetne ideje i imaju sluha i u konkretnom razgovoru s autorom realizuju saradnju. Neke ideje već godinama žive i doprinose ukupnom razvoju privrede u RS”, kazao je Bajić.

(Nezavisne)