Vijesti 16.02.2016.

Predloženo produženje pritvora Fahrudinu Radončiću

ČITANJE: 2 minute
radoncic-sud
Tužilaštvo BiH predložilo je danas Sudu BiH da se Fahrudinu Radončiću, optuženom za ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, produži pritvor, dok je za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman zatraženo izricanje mjera zabrane.

U slučaju Radončića, tužilac Božo Mihajlović je naveo da postoji bojazan da bi puštanjem na slobodu ponovio krivično djelo, te uticao ili zastrašivao svjedoke.

Kao posebne razloge za produženje pritvora istakao je Radončićev autoritativan položaj na učesnike u ovom procesu, te da je za ovo krivično djelo zaprijećena kazna zatvora od tri godine i više.

– Puštanjem iz pritvora, postoji osnovi sumnje da bi optuženi nastavio sa ponavljanjem istog krivičnog djela, što proizilazi iz presretnutih razgovora koji su uloženi kao dokazi- rekao je Mihajlović.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu i zatražila puštanje Radončića na slobodu ili da Sud izrekne potencijalne mjere zabrane.

Branilac Asim Crnalić je naveo da je prijedlog za određivanje pritvora izvučen iz komukinacije koju je Radončić vodio, a koje je Tužilaštvo protumačilo kako je željelo.

Obraćajući se Sudu, Radončić je rekao da se protiv njega vodi politički montiran proces započet još 2009. godine.

On je podsjetio da su ga optuživali da želi ubiti Bakira Hadžiomerovića, da je 2010. godine kada su bili lokalni izbori Sadik Ahmetović rekao da ima elemenata za njegovo privođenje, a da je 13. aprila 2013. godine za vrijeme izborne kampanje Bakir Izetbegović u “Oslobođenju” izjavio da je svjedok pod zakletvom rekla da je on, kao ministar bezbjednosti, naručio ubistvo.

Radončić je napomenuo da ga je Tužilaštvo BiH proglasilo nepostojećom osobom iako ga je tada kao ministra bezbjednosti čuvala Agencija za koordinaciju policijslkih tijela, te da nije saslušan u vezi sa optužnicom protiv Nasera Keljmendija iako je tamo naveden kao saizvršilac.

Odbrana Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman djelimično je zadovoljna prijedlogom Tužilaštva koje je donekle ublažilo mjere zabrane za ovo dvoje optuženih.

Branioci Dautbašića i Šahmanove, Tatjana Savić i Mirna Delalić predložile su da se njihovim branjenicima ukinu mjere zabrane, a tužilac se složio da im se ukine kućni pritvor i Dautbašiću omogući kretanje u Kantonu Sarajevo uz obavezno javljanje policiji, a Šahmanovoj na teritoriji BiH.

Osim toga, tužilac se složio da se Dautbašići i Šahmanovoj omogući međusobni kontakt.

Očekuje se da će Sud donijeti odluku u toku dana.

(Atv)