Vijesti 15.10.2021.

PREDMET “KONAK”: SIPA saslušala direktora Granične policije BiH i njegova dva saradnika

ČITANJE: 1 minuta

U prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su saslušani direktor Granične policije BiH Zoran Galić, njegov zamjenik Fahrudin Halač i pomoćnik za organizaciju i operacije Dragan Kulić.

Oni su dali izjave u svojstvu svjedoka u predmetu “Konak”, koji je otvoren zbog sumnji u namještanje konkursa za prijem 150 kadeta u Graničnu policiju BiH.

U akciji “Konak” uhapšene su tri osobe koje su osumnjičene da su naplaćivale i do 20.000 KM za prijem kadeta. To su Rejhan Raković, Ensar Saličinović i Kenita Čakić i njima je određen jednomjesečni pritvor.

Svevlad Hoffman, glavni inspektor u ovoj policijskoj agenciji i savjetnik direktora Zorana Galića, podnio je zahtjev da se ovaj konkurs poništi, međutim do toga još nije došlo, a razlog nije poznat, iako je javni konkurs kompromitovan. U međuvremenu, prema našim saznanjima, pokušao se iznaći način kako da komisija za zapošljavanje nastavi svoj rad.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protuzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem uposlenika u Graničnu policiju BiH.

(SB)

Oznake: SIPA