Vijesti 01.04.2016.

Predmet “Lutka”: Predložen pritvor za tri lica koja su priznala krivicu

ČITANJE: 3 minute
pranje novca
Osumnjičeni za organizovani kriminal u predmetu “Lutka” Himzo Ćato, Slaviša Bobar i Admir Ahmetspaić sporazumno su priznali krivicu za pljačke počinjene u periodu od 2005. do 2009. godine.

Ćato je u potpunosti priznao krivicu za krivično djelo organizovani kriminal i pripadnost zločinačkoj organizaciji, a u vezi sa krivičnom djelom razbojništvo i pranje novca.

Njemu je predložena kazna od dvije godine zatvora i oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 100.000 evra u skladu je sa krivičnim djelom koje je počinio i njegovom odgovornošću, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ćatu optužnica tereti u okviru jedne tačke koja se odnosi na pljačku transporta novca PBS banke u junu 2006. godine, a optužen je da je svojim vozilom na području Ilidže sačekao jedan broj optuženih koji su počinili pljačku, te ih povezao na drugu lokaciju.

Slaviša Bobar, koji je takođe u potpunosti priznao krivicu, tereti se u okviru tačke optužnice u predmetu “Lutka” koja se odnosi na pljačku transporta novca Pavlović banke, izvršene između Han Pijeska i Sokoca u avgustu 2005. godine.

Bobaru je predložena kazna od godinu dana zatvora i oduzumanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 30.000 evra. NJega optužnica tereti da je razbojnicima dao podatke o vremenu i načinu transporta novca.

Ahmetspahić je priznao krivicu za učestvovanje i izvršenje krivičnog djela u okviru jedne tačke optužnice u predmetu “Lutka”, a koja se odnosi na pljačku pošte na Željezničkoj stanici u Sarajevu u junu 2009. godine.

Predložena mu je kazna od godine zatvora i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 1. 400 KM.

Sporazumnim priznanjem optuženi su se obavezali na svjedočenje protiv drugih optuženih u predmetu kodnog naziva “Lutka”, kao i drugim predmetima u kojima se njegovo svjedočenje zatraži od tužilaštva ili suda.

Sklapanjem sporazuma, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na kaznu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će ovo sporazumno priznanje značajno doprinijeti procesuiranju predmeta “Lutka”, kao i cjelokupnom rasvjetljavanju velikog broja krivičnih djela obuhvaćenih ovom optužnicom, koja je jedna od najopsežnijih optužnica organizovanog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Prema optužnici, grupa je odgovorna i za pljačku transporta novca Pavlović internacional banke iz Bijeljine u avgustu 2005. godine na području Han Pijeska, kada je ukradeno oko 1,8 miliona KM, kao i pokušaj pljačke novca iz poslovnice Nove banke Bijeljina u Istočnom Sarajevu u novembru 2005. godine u iznosu od oko 2,2 miliona KM.

Optužnica u okviru predmeta “Lutka” podignuta je protiv 32 osobe, a optuženi se terete za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala počinjenih u proteklih 10 godina, za više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, kao i druge pljačke, razbojništva, pranje novca i ostala teška krivična djela.

(Agencije)