Vijesti 15.03.2018.

Predmet “Trezor”: Novinari ostali pred vratima Suda

ČITANJE: 2 minute

Novinarima danas nije odobreno da prate nastavak suđenja sedmorki optuženoj u predmetu “Trezor” u Okružnom sudu u Banjaluci.

Sa sličnim problemom, ne u zgradi Suda, već ispred nje, susreli su se i fotoreporteri, kojima nije dozvoljeno da fotografišu jer “za to nisu poslali zahtjev”, pa su svoj posao, kako kažu, morali raditi s obližnjeg trotoara.

Budući da su radnici tri redakcije banjalučkih štampanih medija ostali ispred ulaza Suda, javnost je uskraćena za informacije sa suđenja u jednom od najvećih predmeta koji se prethodnih godina vodio u ovoj pravosudnoj instituciji.

Fotoreporter Velibor Tripić kaže da je njegovoj radnoj koleginici, takođe fotoreporterki, rečeno da ne može stajati uz vrata ovog suda i s te lokacije fotografisati.

“Rečeno joj je da mora otići na trotoar ako želi raditi svoj posao. Zatim sam došao i ja, i kazali su mi da moram biti akreditovan ako želim da fotografišem ispred Suda. Umjesto da nas nadležni zaštite od eventualnog napada optuženih, oni nas tjeraju od Suda”, navodi Tripić.

Ništa bolje nisu prošli ni članovi porodica optuženih, koji su takođe ostavljeni ispred vrata. Ranije je advokat jednog od optuženih pitao Snježanu Kudrić, predsjednika Sudskog vijeća u ovom postupku, zašto supruzi optuženog nije dozvoljeno da prati suđenje, a ona je odgovorila da to nije zabranjeno.

Iz Okružnog suda u Banjaluci kažu da su se u istom terminu održavala dva suđenja, od kojih je ono koje smo željeli pratiti održano u sudnici manjeg kapaciteta – predviđena je za pet optuženih sa braniocima.

“Svaki od optuženih ima svog branioca, a kako je riječ o pritvorskom predmetu u kojem je prisustvo Sudske policije na suđenju obavezno, zbog malog kapaciteta sudnice nije bilo uslova da se novinarima omogući da prisustvuju suđenju”, rekli su iz Okružnog suda Banjaluka.

Dodali su da se odluka o fotografisanju optuženih donosi na osnovu zahtjeva novinskih kuća, kojih nije bilo. Ostalo je ipak nejasno da li mediji moraju tražiti dozvolu za fotografisanje i ispred Suda, što im je do sada dopuštano.

Advokat Darko Kremenović, koji u ovom procesu brani jednog od optuženih, smatra da je novinarima trebalo da bude dozvoljeno praćenje suđenja.

Predmet “Trezor” odnosi se na seriju pljački, teških više od dva miliona maraka.

(Nezavisne)