Vijesti 25.12.2022.

Predojević Samardžić: Cilj je da se u što više kuća zaori plač zdravog djeteta

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Udruženja pedijatara Republike Srpske Jelica Predojević Samardžić istakla je da iza akcije nabavke transportnih inkubatora za porodilišta u Srpskoj, koju je pokrenulo Udruženje, stoji država koja je shvatila značaj ove inicijative.

Samardžićeva je istakla da ovakve akcije treba podržati jer grade, kako kaže, zajedničku atmosferu, a cilj je da se u što više kuća u Srpskoj zaori plač zdravog djeteta.

– Naše aktivnosti počele su još u oktobru. Tada se javila ideja o potrebi transportnih inkubatora. Obavijestili smo predsjednika Republike Srpske, i stigli smo, evo do samog kraja, sigurna sam uspješne priče – rekla je Samardžićeva.

Ona je navela da novac već liježe na račun Udruženja i da je u proteklih desetak dana prikupljena znatna cifra, prenosi Srpskainfo.

– U akciju su se uključila sva državna preduzeća, ali i privatna, pojedinci – rekla je Samardžićeva i dodala da se ova akcija ne završava sa sutrašnjom donatorskom večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Govoreći o značaju transportnog inkubatora, Samardžićeva je istakla da je riječ veoma složenom i svrsishodnom aparatu.

– Transportni inkubator je dizajniran za siguran transport novorođenčadi, poštedu od vibracija i zvukova, kontrolu količine kiseonika, integrisan je aparat za vještačko disanje kada je to potrebno – dodala je Samardžićeva.

Ona je navela da u Srpskoj samo Univerzitetski klinički centar (UKC) u Banjaluci raspolaže odjeljenjima intenzivne njege i za prijevremeno rođenu djecu, kao specifičnim jedinicama namijenjenim neonatalnoj njezi sa stručnim kadrom i opremom.

Republika Srpska je veoma razuđen prostor i što se tiče transporta vitalno ugrožene djece to je otežavajuća okolnost. Neka su porodilišta i 500 kilometara udaljena od UKC u Banjaluci i potrebno je obezbijediti što brži transport – rekla je Samardžićeva.

Ona je ukazala da 10 odsto novorođenčadi po rođenju zahtijeva pomoć u smislu uspostavljanja kardio-respiratorne funkcije, a jedan odsto zahtijeva ozbiljne reanimacione mjere.

– To su kritični momenti, a adekvatna i pravovremena pomoć obezbjeđuju kasnije normalan razvoj djeteta – rekla je Samadžićeva za RTRS.

Ona je navela da ova akcija, koju je pokrenulo Udruženje pedijatara Srpske, treba da obezbjedi ne samo opremu, već i edukaciju.

Samardžićeva je ukazala da u Republici Srpskoj nema dovoljno neonatologa i da ih je sada samo 13, od kojih sedam u Banjaluci.

Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” posvećeno nabavci transportnih inkubatora za porodilišta u Republici Srpskoj biće održano sutra u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ovogodišnja 13. po redu tradicionalna akcija biće održana u 20.00 časova u Administrativnom centru Vlade Srpske, a istovremeno na Trgu Republike, na platou ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske, biće održan humanitarni koncert.

(Z.M)