Politika 23.09.2015.

Predsjednik RS čvrstog stava: Referendum o pravosuđu biće održan!

ČITANJE: 3 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj biti održan, uprkos recidivima i političkom nasilju BiH i međunarodne zajednice.

Dodik je naveo da je referendum teško osporiti, jer je to demokratija, demokratski način izjašnjavanja. “Međutim, ovdje ima recidiva političkog nasilja, tako da nije čudno što u BiH i kod predstavnika međunarodne zajednice postoje ljudi, koji pokušavaju da iz te tradicije nasilja nastave sa osporavanjem svakog demokratskog načina izjašnjavanja”, istakao je on.

Upravo to političko i pravno nasilje, kao i degradaciju Republike Srpske i njene autonomije, kaže Dodik, prepoznali su i u Austriji, gdje je Srpska, po prvi put, od jedne moćne parlamentarne političke partije dobila podršku za referendum.

On je za banjalučke “Narodne” rekao da je njihova podrška zvaničnoj politici Republike Srpske najjasniji glas koji se do sada čuo iz Evropske unije.

Na pitanje zbog čega je sastanak sa jednim od tri člana Nacionalnog vijeća koje predsjedava Parlamentom Austrije Norbertom Hoferom “digao prašinu” u regionu, Dodik je rekao da je to bio redovan i uzvratni sastanak i da je možda problem što je Austrija u znaku predizborne kampanje.

“Hofer dolazi do podrške od 40 odsto, a to je uznemirilo javnost. Ranije, dok nije bio politički relevantan sa stanovišta rezultata, niko se nije borio, a sada očigledno oni koji su zajedno sa vladajućom partijom u Austriji dižu galamu oko svega. Činjenica je da Hofer ima 40 odsto podrške i da je nesumnjivo, kako smatraju i njegovi partneri, pobjednik sljedećih izbora u Beču”, istakao je Dodik.

On je naveo da je Hoferova podrška zvaničnoj politici u Republici Srpskoj najjasniji glas koji smo do sada čuli iz Evropske unije i vjerovatno je to sve doprinijelo da neki budu uznemireni.

On je pojasnio da ta podrška referendumu u Srpskoj nije podrška Parlamenta Austrije, ali jeste jedne njene moćne političke partije, čiji se glas čuje.

“Ona ima jednog od tri predsjednika Parlamenta, čije je obavljanje dužnosti potpuno ravnopravno. Upravo na sastanku s Hoferom čuli smo te riječi podrške referendumu”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je na sastanku u Beču dogovoreno da njihova politička partija, koja sada čini 23 odsto Parlamenta Austrije, pokrene pitanje odgovornosti bivšeg i sadašnjeg visokog predstavnika Volfganga Petriča i Valentina Incka zbog kršenje međunarodnog sporazuma, te kršenja ljudskih prava.

“Petrič je nametao rješenja i zakone za koje nije imao pravo. Mi smo definitivno našli partnera koji razumije da je političko i pravno nasilje visokih predstavnika doprinijelo degradaciji prava Republike Srpske i njene autonomije. Uvjeren sam da ćemo, ne samo u Austriji, nego i u drugim zemljama odakle dolaze visoki predstavnici, naći načina da u parlamentima pokrenemo odgovornost za kršenje međunarodnih prava. Naravno, tu mislim i na Ešdaunovu odgovornost”, istakao je predsjednik Srpske.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik