Vijesti 07.05.2021.

Predsjednica Srpske Handkeu uručila Orden Republike Srpske (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Nobelovcu za književnost Peteru Handkeu u Banjaluci predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je uručila Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Foto: Vedran Ševčuk

Handke trenutno boravi u Banjaluci gdje su ga ugostili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsednik AKademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, srpski reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Foto: Vedran Ševčuk

Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”. Nakon uručenja nagrade, biće organizovan okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Handkea govoriti Kusturica, eminentni akademici i književnici, piše RTRS.

Narodno pozorište Republike Srpske po djelima Petera Handkea, radilo je dvije predstave. To su predstave: “Kuhinja” i “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima”.

Otkriven spomenik Handkeu

Spomenik nobelovcu Peteru Handkeu, koji je nedavno postavljen u Banjaluci, danas je imao priliku da vidi ovaj veliki austrijski književnik.

Handke je zajedno sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te srpskim rediteljom Emirom Kusturicom posjetio lokaciju na kojoj je spomenik nedavno postavljen, prenosi Srna.

Spomenik se nalazi kod zgrade Vlade gdje je nedavno izgrađen novi hotel firme “Integral”.

Peter Handke boravi danas u Banjaluci gdje su ga ugostili zvaničnici Republike Srpske. Tom prilikom predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine “Drugi mač – Majska povest”.

(A.M./FOTO: Vedran Ševčuk)

 

Oznake: Peter Handke