Politika 12.10.2022.

PREDSJEDNIK CIK-a: Na 61 biračkom mjestu u Doboju nema vrećica i pečata neiskorišćenih listića

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović zbog velikog interesovanja javnosti u vezi sa odlukom CIK-a BiH da izvrši ponovno prebrojavanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika predsjednika Republike Srpske, najavio je početak sutrašnjeg prebrojavanja u Glavnom brojačkom centru Zetri u Sarajevu u 15.30 sati.

Podsjetimo, odluka je donesena po službenoj dužnosti CIK-a BiH u cilju preduzimanja mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i vrlo diskutabilnih komentara u javnom prostoru.

Arnautović je za Fenu naveo da Centralna izborna komisija BiH ima više materijalnih dokaza koji će, nakon obrade, biti procesuirani ne samo u instituciji CIK-a BiH, već u skladu sa članom 6. tačka 8. Izbornog zakona BiH za u svim slučajevima za koje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo u vezi sa izbornim procesom, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će podnijeti izvještaj nadležnom tužilaštvu.

“Za sve što Centralna izborna komisija BiH smatra da je počinila krivično djelo u vezi sa izbornim procesom, dužna je to djelo prijaviti nadležnom tužilaštvu. Prilikom dostavljanja tog izvještaja Centralna izborna komisija BiH će navesti i dokaze koji su joj poznati, te će preduzeti potrebne mjere kako bi se očuvali tragovi navodno počinjenog krivičnog djela, predmeti pomoću kojih je ili uz pomoć kojih je djelo izvršeno i drugi dokazi”, rekao je Arnautović.

Kao jedan od primjera naveo je da je, nakon što je prikupljen izborni materijal iz svih opština u BiH, „veoma indikativno da je, na primjer, od 106 biračkih mjesta u gradu Doboju 61 biračko mjesto (57,55 posto) nemaju vrećice i pečate od neiskorišćenih glasačkih listića”.

“Ukoliko se utvrdi da su ovi podaci sadržani u obrascima PO 5 tačni, to će biti veoma ozbiljna indicija da je izvršeno krivično djelo u vezi sa izbornim procesom”, rekao je Arnautović.

On je istakao da svi neiskorišteni glasački listići moraju biti vraćeni u skladište Centralne izborne komisije BiH u providnim vrećicama.

“Sa 61 biračkog mjesta imamo da od tih neiskorišćenih listića uopšte nema kesa ni markica. Uopšte nema kesa sa tim neiskorišćenim listićima. Ovo je vrlo indikativan podatak”, rekao je Arnautović.

On je pojasnio da je svaka općinska, odnosno gradska izborna komisija, u konkretnom slučaju Gradska izborna komisija Doboj, sve upotrijebljene i neiskorištene glasačke listiće morala dostaviti u posebnim kesama različitih boja i prozirnim kesama za neiskorištene glasačke listiće.

Istakao je da su odredbe člana 6. tačka 7. Izbornog zakona BiH, koji je usvojio visoki predstavnik u BiH i koji je stupio na snagu 3. avgusta ove godine, a ove izmjene objavljene u „Službenom glasniku BiH“. BiH“ br. 51/22 od 02.08.2022. godine, jasno je preciziralo da „prilikom odlučivanja po službenoj dužnosti ili prilikom odlučivanja po prigovorima i žalbama, Centralna izborna komisija BiH ima nadležnost da naloži izbornoj komisiji, Centru za birački spisak, centrima za prebrojavanje ili biračkom odboru da preduzme mjere za otklanjanje uočenih nepravilnosti“.

“S tim u vezi, Centralna izborna komisija BiH po službenoj dužnosti naložila je Glavnom centru za brojanje da preduzme mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti”, pojasnio je Arnautović, prenosi Klix.

(SB)