Svijet 26.07.2021.

PREDSJEDNIK FILIPINA: Pred nama je dug put, slijedi novi obračun sa dilerima drogom

ČITANJE: 2 minute

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da je borba protiv droge daleko od završetka, više od pet godina nakon što je započeo brutalni rat protiv trgovine narkoticima u kome je ubijeno hiljade ljudi i pokrenute optužbe za mogući zločin protiv čovječnosti.

Duterte je u svom posljednjem obraćanju naciji branio državnu kampanju, rekavši da je nanijela jak udarac kriminalitetu i poboljšala bezbjednost u zemlji, prenosi Slobodna Bosna.

“Još je pred nama dug put u suzbijanju droge”, rekao je Duterte u svom skoro trosatnom obraćanju, za koje su mnogi očekivali da će se usredsrediti na pandemiju COVID-19, prenosi Reuters.

Prije njegovog obraćanja stotine aktivista izašlo je na ulice Manile, uprkos prijetnji zaraznijim Delta sojem koronavirusa, sa transparentima koji kritikuju Duterteovo kršenje prava i rješavanje COVID-19 krize.

Prošlog mjeseca tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) tražio je odobrenje da pokrene formalnu istragu u vezi sa mogućim zločinima protiv čovječnosti i masovnim ubistvima počinjenim tokom Duterteove kampanje protiv droge.

Duterte (76), koji ne ispunjava uslove za novi mandat, ali je nagovijestio da bi mogao da se kandiduje za potpredsjednika, već je pozivao MKS da mu sudi, a tokom ovog obraćanja poručio je da nikada nije poricao da će ubijati one koji žele da unište njegovu zemlju i omladinu.

Organizacije za ljudska prava optužuju Dutertea za podsticanje nasilja i tvrde da su vlasti masovno ubijale nenaoružane osumnjičene za trgovinu narkoticima, dok policija to poriče, a Duterte insistira da snage bezbjednosti imaju naređenje da silu primenjuju samo u samoodbrani.

Duterte, koji je na mjesto predsjednika došao 2016. godine sa obećanjem da će se boriti protiv korupcije, kriminala i trgovine narkoticima, i dalje je veoma popularan uprkos kritikama zbog ubistava i lošeg odgovora vlasti na pandemiju tokom koje je zabilježeno više od 1,5 miliona slučajeva zaraženih i više od 27.000 smrtnih slučajeva. Filipini su do sada u potpunosti imunizovali samo 5,5 posto od svojih 110 miliona stanovnika.

(SB)

Oznake: Rodrigo Duterte