Svijet 22.06.2022.

PREDSJEDNIK KINE: Zapadne sankcije Rusiji mogu izazvati samo katastrofu

ČITANJE: 1 minuta

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je danas na otvaranju poslovnog foruma BRICS na solidarnost i suradnju kako bi se podržao globalni gospodarski oporavak i kritizirao zapadne sankcije Rusiji za koje je rekao da mogu samo izazvati katastrofu.

“Ukrajinska kriza zvuči kao alarm za svijet”, rekao je Xi svečano otvarajući poslovni forum BRICS putem videoveze pa dodao: “Činjenice su još jednom dokazale da su sankcije dvosjekli mač.”

Xi je pozvao na jaču koordinaciju makroekonomske politike kako bi se spriječilo usporavanje ili čak ugroza globalnog oporavka i poručio da bi velike razvijene zemlje trebale usvojiti “odgovornu” ekonomsku politiku.

“Rat je podigao uzbunu za čovječanstvo”

Rat u Ukrajini, koji je počela Moskva krajem veljače, još jednom podigao je “uzbunu za čovječanstvo”, rekao je.

Kineski predsjednik nije kritizirao članicu BRICS-a Rusiju.

Xi nije ni poimenično spomenuo Zapad i NATO, no rekao je da će države završiti u problemima “ako budu slijepo vjerovale u svoju snagu, širile vojne saveze i tražile vlastitu sigurnost na račun drugih”.

“Sukobi između blokova ne donose mir, nego rat”

“Povijest je pokazala da hegemonija, grupna politika i sukobi između blokova ne donose ni mir ni stabilnost, već rat i sukob”, rekao je Xi u svom obraćanju.

Međunarodna zajednica, istaknuo je, mora raditi zajedno na otporu hegemoniji i politici moći.

Čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike trebali bi se virtualno sastati u četvrtak. Summitom ovoga puta predsjeda Kina.

Sve su se članice BRICS-a (Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika) usprotivile zapadnim sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

(SB)

Oznake: Si Đinping