Politika 20.06.2022.

Predsjednik Poljske podržao prijedlog Slovenije o kandidatskom statusu BiH za EU

ČITANJE: 2 minute

Na samitu zemalja Inicijative tri mora, koji se održava u Rigi, predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je članice EU i njihove predsjednike da podrže kandidatski status BiH na predstojećem sastanku Vijeća EU.

Prijedlog je direktno podržao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

“Predsjednik Slovenije je želio da podržimo napore BiH i dali smo pozitivan odgovor. Mi podržavamo davanje kandidatskog statusa BiH, sada je na Vijeću EU da odluči o tome”, rekao je Duda tokom press konferencije.

On je dodao da, bez obzira na odluku Vijeća EU, ukoliko BiH želi sarađivati sa zemljama Inicijative tri mora, Poljska to podržava.

Osim njega, danas je i predsjednik Mađarske Viktor Orban također dao podršku davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Inače, Tanja Fajon je jutros uoči sjednice ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije kazala kako će Slovenija predstaviti plan podrške BiH i dodjele kandidatskog statusa bez ispunjavanja uslova.

Borut Pahor se za ovo zalaže već neko vrijeme, a prvi put je to predstavio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine. Posljednji put aktuelizirao je prije nekoliko dana na forumu koji je održan u Ohridu. Tada je Pahora podržao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović kojem je ovo jedno od rijetkih bh. pitanja o kojima ima pozitivan komentar.

U posljednje vrijeme se sve više zemalja zalaže za to da i BiH dobije kandidatski status bez obzira na to što nije ispunila uslove Evropske unije smatrajući da će to dati pozitivan efekat. Zeleno svjetlo koje je dobila Ukrajina samo je tu temu još snažnije pokrenulo u međunarodnim krugovima.

Podsjećamo, nakon što je Evropska komisija preporučila da Ukrajina dobije kandidatski status, a izostavi BiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da time EU ruši jedini konsenzus između Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH.

“Ta odluka nas s pravom tjera na razmišljanje da li je evropski put jedini put kojim bi trebalo da idemo”, rekao je Dodik.

(SB)

Oznake: EU