Svijet 15.10.2022.

Predsjednik Tadžikistana Putinu: Želimo da nas poštujete!

ČITANJE: 1 minuta

U glavnom gradu Kazahstana, Astani, održan je samit zemalja srednje Azije i Rusije, a tom prilikom predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon je poručio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da prestane smatrati centralnoazijske države kao dio Sovjetskog Saveza.

U glavnom gradu Kazahstana, Astani, održan je samit zemalja srednje Azije i Rusije, a tom prilikom predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon je poručio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da prestane smatrati njegovu državu kao dio Sovjetskog Saveza.

“Nema nas 100 ili 200 miliona ali želimo poštovanje. Koji smo dogovor prekršili? Da li smo vas možda pogrešno pozdravili? Uvijek smo poštovali interese našeg glavnog partnera Rusije”, poručio je Putinu Rahmon.

“Želimo da nas poštujete. Vladimire Vladimiroviču, molim Vas da ne vodite politiku gdje se prema zemljama srednje Azije ponaša kao da su dio Sovjetskog Saveza. Uvijek smo najviše poštovali Rusiju. Ali i mi želimo poštovanje! Pa šta smo mi? Aboridžani? Ma dajte”, dodao je tadžikistanski predsjednik.Ovakav nastup Rahmona iznenađuje i nešto ovako se nije moglo ni zamisliti prije svega godinu dana. Ovo je pokazatelj da Putin polako gubi apsolutnu kontrolu nad svojim dosadašnjim saveznicima, te se u skorije vrijeme mogu očekivati i potezi radikalniji od ovog.

Oznake: Kazahstan, Putin