Sport 01.01.2021.

PREDSJEDNIK UEFA: Ako i bude nove regionalne lige, ona neće ličiti na nekadašnje prvenstvo SFRJ

ČITANJE: 1 minuta

Da li će postojati regionalna liga u fudbalu? Najpozvaniji za odgovor na to pitanje, predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je u intervjuu “Informeru” da šansa postoji, pod određenim uslovima i okolnostima.

“U UEFA razmišljamo o regionalnim ligama, razgovaramo sa čelnicima nacionalnih saveza o tome. Ipak, ne vjerujem da će u skorije vrijeme biti moguće napraviti regionalnu ligu na prostoru bivše SFRJ. Politička situacija je i dalje previše komplikovana. Rat je i dalje u sjećanju ljudi”.

Čeferin, inače Slovenac, objasnio je da Srbi i Hrvati izvjesno neće ponovo igrati u istom klupskom regionalnom takmičenju.

“Ako bismo pravili neke regionalne lige, realnije je da Slovenija, Hrvatska i još neke zemlje budu u jednoj, a Srbija sa još nekim državama u drugoj ligi. U svakom slučaju, sve više zemalja se interesuje za mogućnost neke regionalne lige jer bi to povećalo vrijednost klubova, kao i prihode od sponzora i prodaje TV prava”.

Na pitanje da li je UEFA do sada stopirala formiranje regionalne lige, on je odgovorio odrično.

“UEFA u načelu nema ništa protiv regionalnih liga. Glavni je problem kako bi se iz tih liga išlo u evropska takmičenja. Taj problem bi UEFA morala da riješi. Uz to, ne želimo da napravimo neke regionalne lige koje bi uništile nacionalna prvenstva. Dakle, regionalne lige su ozbiljan poduhvat i ništa još konkretno nije odlučeno, ali se razmišlja o tome”, dodao je Čeferin.

(Informer/Mondo)

Oznake: SFRJ, UEFA