Politika 30.11.2022.

PREDSJEDNIŠTVO BIH: Komšić i Bećirović se sastali sa Šmitom, Cvijanovićeva ga ignorisala

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili su Christiana Schmidta, kojeg u FBiH priznaju kao visokog predstavnika, u RS ne.

Razgovarano je o reformama na evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno u kontekstu preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, što je i podstrek vlastima u BiH za dalji angažman u postizanju reformi.

Kako je rečeno, pred Bosnom i Hercegovinom su važne sedmice, sastanci na visokom nivou sa EU tijelima i očekivanja su da se donesu pozitivne odluke za put Bosne i Hercegovine ka EU, koje će i građanima biti ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

OHR ima važnu ulogu da bude u funkciji izgradnje demokratske i pravne države koja ubrzanim koracima ide ka EU. Dodano je da se standardi u poštovanju demokratije u EU trebaju primjenjivati i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu pozitivne poruke i preporuke za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Schmidt je poželio uspješan mandat članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izrazio očekivanje da će saradnja sa OHR-om biti tema narednih susreta.

Predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović nije prisustvovala sastanku, odnosno nastavila je politiku ignorisanja Schmidta koju provodi SNSD, odnosno nepriznavanja njega kao visokog predstavnika, prenosi Klix.

(SB)