Politika 24.06.2021.

PREDSJEDNIŠTVO BIH: Usvojen prijedlog budžeta zajedničkih institucija

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je u četvrtak 24. juna, Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu.

Usvojenim zaključkom na održanoj sjednici, Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da pokrene proceduru povećanja najnižih plata za policijske službenike zaposlene u policijskim agencijama BiH, kao i vojnicima u Oružanim snagama BiH (OS BiH), prenosi RSE.

Vijeće ministara BiH je krajem marta utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnim obavezama za 2021. godinu u iznosu od 1.87 milijardi konvertibilnih maraka ( oko 956 miliona eura), što je za oko 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Budžetom je predviđeno 21.7 miliona konvertibilnih maraka (oko 10,8 miliona eura) za borbu protiv pandemije, a Vijeće ministara BiH posebnim će odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.

Za servisiranje vanjskog duga BiH budžetom je predviđeno skoro 844 miliona KM, ili pet posto više nego 2020. godine.

Prethodni nacrt budžeta Predsjedništvo BiH je vratilo na razmatranje Vijeću ministara, obzirom da nije sadržavao sredstva za borbu protiv pandemije korona virusa.

Nakon što je prijedlog zakona o budžetu usvojen 24. juna naći će se u Parlamentarnoj skupštini BiH koja ga treba odobriti kako bi stupio na snagu.

(SB)