Politika 05.10.2019.

PREDSJEDNIŠTVO DONIJELO ODLUKU: DNS obustavlja koalicione odnose ali ostaje u vlasti sa SNSD-om

ČITANJE: 4 minute

Predsjedništvo DNS-a donijelo je danas u Banjaluci odluku o obustavljanju koalicionih odnosa s SNSD-om na svim nivoima ali ostaju u vlasti na svim nivoima sa SNSD-om, potvrđeno je za banjaluka.net iz više izvora u DNS-u.

“Rukovodstvo DNS predvođeno Markom Pavićem očekuje sad da se zakaže sastanak sa predsjednikom SNSD Milaradom Dodikom kako bi zaustavili pad stranke u Prijedoru. Pavić smata da na tom sastanku može izgladiti odnose sa Dodikom i zadržati Prijedor”, tvrde u DNS-u. Odluka o obustavljanju koalicije sa SNSD-om donijeta je na sjednici Predsjedništva DNS-a u proširenom sastavu, kojoj su, osim članova tog tijela, prisustvovali poslanici DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu BiH, te ministri iz DNS-a u Vladi Republike Srpske.

Nezadovoljstvo DNS-a odnosom koji SNSD ima prema DNS- u eskaliralo je prije nekoliko dana, kada su odbornici SNSD-a u Skupštini grada Prijedor podržali smjenu kadrova DNS-a u lokalnom Domu zdravlja i dječijem vrtiću.

Povodom ove odluke Marko Pavić, predsjednik DNS uputio je pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a, koje prenosimo u cijelosti:

“Vama je vrlo dobro poznato, ne drugima iz Koalicije, da je DNS godinama bio iskreni i pouzdani partner SNSD-a. Mnoge ključne Odluke smo donosili zajedno, preuzimali odgovornost, a sve radi razvijanja naše Republike Srpske i poboljšanja života u njoj. Dok smo mi to radili, drugi su nastojali da umanje značaj DNS-a i Koalicije, a danas isti ti postaju perjanice, ustavobranitelji i slavodobitnici politike koju nisu stvarali. Stvarali su je, svojevremeno, SNSD i DNS, organi stranaka i nas dva predsjednika.

Rezultat negativnog stava prema DNS-u jeste djelovanje u toku i nakon Opštih izbora 2018. godine i pokušaj potpune degradacije DNS-a. I pored svega, mi smo nastojali da pokažemo svoju odgovornost prije svega zbog Republike Srpske i što bržeg implementiranja rezultata izbora i formiranja njenih institucija. Često je to bilo na štetu DNS-a, ali ni to nije prepoznato. Obilježeni smo kao krivci u određenim centrima, iako je potpuno jasno i iz analize rezultata izbora dokazivo da je DNS odgovorno izvršio svoje obaveze iz Sporazuma koji smo potpisali za Opšte izbore 2018. godine.

Nastavljeno je i dalje degradiranje, nepovjerenje, sumnjičenje, smjenjivanje kadrova DNS-a. DNS je predstavljen u mnogim lokalnim zajednicama kao najveća prijetnja za SNSD, a sve radi uskih stranačkih interesa.

Podsjetiću vas na Lokalne izbore 2012. i 2016. godine: šta je značilo kada smo izašli odvojeno, a šta zajedno za nivo načelnika/gradonačelnika.

Najmanje što smo mogli očekivati je da ne vodimo međusobnu borbu u onim lokalnim zajednicama koje su bile personifikacija politike DNS-a i SNSD-a. Ako nismo bili u stanju da to zaustavimo, poslali smo poruku da nismo iskreni prijatelji i partneri. Nisu tu problem samo politike SNSD-a i DNS-a. Veći je problem što je došlo do podjele građana i međusobnih animoziteta koji se često graniče sa mržnjom. Od takvih naših međusobnih odnosa korist mogu imati samo neki drugi.

Iz svega navedenog obavještavam Vas da do daljnjeg nas više ne obavezuje usaglašavanje stavova unutar Koalicije.

Odluke ćemo samostalno donositi i politički djelovati isključivo u korist građana.

Predlažem da u što skorije vrijeme održimo sastanak na nivou najviših organa SNSD–a i DNS-a, da još jednom analiziramo ukupnu političku situaciju i međusobne odnose prije donošenja konačne odluke.”

Radovan Kovačević: Loša i nepromišljena odluka DNS-a

“Mi smatramo da je to jedna loša, nepromišljena i neodgovorna odluka. Ipak, mi smo uvijek za razgovore i nikada nije bio problem da razgovaramo sa bilo kojim od naših koalicionih partnera. U proteklih 20 godina to nikada nije predstavljalo problem.”, izjavio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a za ATV, osvrćući se na odluku DNS-a da zaustavi dalje djelovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima.

“Moram da podsjetim javnost ali i ljude u DNS-u, da su kada je u pitanju republički nivo da su sve odluke o tome kako će koja stranka biti zastupljena, donošene upravo na osnovu razgovora, prvo na osnovu pojedinačnih razgovora SNSD-a i DNS-a, a zatim i na nivou kompletne vladajuće koalicije.”, dodaje Kovačević.

“Kada je u pitanju lokalni nivo, za sve vrijeme dok je SDS bio vlast u Doboju, DNS je bio glavni koalicioni partner SDS-u. Nama se to isto nije sviđalo, ali nismo donosili bilo kakve odluke o zamrzavanju koalicionih odnosa na svim nivoima. Mi smo uvijek držali do svojih koalicionih partnera i to je glavni razlog što je ova koalicija trajala ovoliko, koliko je trajala, a oni (DNS) će sami da donesu odluku da li će trajati još”, zaključio je portparol najveće stranke u Republici Srpskoj.