Politika 18.09.2020.

PREDSJEDNIŠTVO PDP-a: Atmosfera pobjednička, imaćemo najbolji rezultat od osnivanja

ČITANJE: 2 minute

PDP predstojeće lokalne izbore u BiH očekuje u pobjedničkoj atmosferi i vjeruje u jedan od najboljih izbornih rezultata od osnivanja partije, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke u Banjaluci.

U saopštenju PDP-a se navodi da ova stranka očekuje pobjedu u Banjaluci i drugim lokalnim zajednicama, a Borenović je dodao da je, prema posljednjim istraživanjima PDP-a, Draško Stanivuković u prednosti nad svojim protivkandidatom za gradonačelnika Banjaluke.

Borenović je poručio da se što prije treba pristupiti sporazumu o “mini-Šengenu” i omogućiti protok robe i kapitala na tržištu koje broji 18 miliona stanovnika.

Šef izbornog štaba i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da će lični kontakt u malim grupama i insistiranje na najvažnijim životnim temama u lokalnim zajednicama biti okosnica kampanje PDP-ovih kandidata.

On je dodao da je Predsjedništvo PDP-a zatražilo od svih lokalnih izbornih štabova i kandidata da kampanju vode pošteno, korektno i da se poštuje Izborni zakon.

Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša rekao je da je Predsjedništvo stranke usvojilo kodeks o ponašanju funkcionera i kandidata radi uvođenja novih standarda, te istakao da ovaj kodeks predviđa poštovanje političkih oponenata i predstavnika medija.

“Od institucija tražimo isključivo poštovanje zakona. Od Centralne izborne komisije tražimo da bez izmjena Izbornog zakona poboljša izborni proces administrativno-tehničkim promjenama. Dalje, tražimo da se provjeri da li je potpis birača registrovanih za glasanje putem pošte identičan njihovom potpisu na ličnom dokumentu, kako mora biti po zakonu, te da se formira centralno brojačko mjesto da bi se smanjila mogućnost izmjena izborne volje na mjestima gdje se glasa i broje glasovi”, istakao je Grmuša.

(Srna)