Politika 09.09.2021.

PREDSJEDNIŠTVO PDP-a: Dobar program i odlični kandidati garancija za pobjedu 2022.

ČITANJE: 4 minute

– U jednoj optimističnoj atmosferi, sa puno elana, danas smo razmatrali prednacrt inoviranog Programa obnove Republike Srpske koji ćemo javnosti predstaviti u oktobru i kojim ćemo pokazati jasnu namjeru da 2. oktobra sljedeće godine idemo na pobjedu, formiranje narodne vlasti Republike Srpske. To je dokument kojim ćemo pružiti najbolja programska rješenja kako obnoviti Republiku Srpsku, da živimo kao sav normalan svijet, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke, koja je održana u Bijeljini.

Borenović je rekao da će program obuhvatati više oblasti: ekonomsku, demografsku, moralnu, vrijednosnu i kulturnu obnovu, obnovu lične i socijalne sigurnosti, vladavine prava i obnovu političke stabilnosti, te dio koji se tiče evropske budućnosti Republike Srpske, saopštila je ova partija.

– To je ključni dokument kojim ćemo kreirati rješenja i principe i oko kojeg ćemo se sabirati na sljedećim izborima. Vrlo je važno da uz dobar program imamo i najbolje kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i očekujem da ćemo taj proces, sa kolegama iz opozicije, uspješno završiti najkasnije do kraja godine. Dobar program, odlični kandidati, jedinstven nastup je garancija da ćemo sljedeće godine pobijediti zajedno sa našim narodom, kaže Borenović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, Borenović je rekao da je jako važno da se što prije prevaziđe situacija vezano za nametnuti Inckov zakon koji je proizveo politički haos.

– Očekujemo i tražimo da, prije svih, vladajuća koalicija u zajedničkim institucijama BiH, izađe sa rješenjem za postojeću krizu, kroz zakon sa prihvatljivim sadržajem, koji će biti rezultat unutrašnjeg dogovora i parlamentarnu proceduru i iza koga će stati svi relevantni politički faktori u ovoj zemlji.

Borenović kaže da PDP ostaje privržen zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske:

– Nećemo učestvovati u donošenju odluka, onako kako smo se obavezali zaključcima NSRS. Too će biti veliki test i za vladajuće strukture i pitanje da li su spremni da poštuju zaključke. To će pokazati narednih nekoliko dana i sedmica, ali primarni cilj treba da bude da se ovo stanje prevaziđe. Vlast je mogla da se dogovori oko NATO puta, podjele fotelja, akciza, onda treba i da se dogovore kako izaći iz ove političke krize, ističe Borenović.

Pozvao je izvršnu vlast BiH da dobro pripazi šta rade po pitanju odluka Parlamenta, ističući da Savjet ministara BiH ne smije ni po koju cijenu donijeti odluku o kupovini zgrade Uprave za indirektno oporezivanje koja nije u skladu sa parlamentarnom odlukom kojom je poništena sporna javna nabavka, prije više od mjesec dana.

– Takođe, moraju riješiti pitanje prelaska na digitalni sistem emitovanja za komercijalne TV stanice i tu ne smije biti privilegovanih, samo zato što su bliski jednoj vladajućoj porodici, a da se pri tome ugnjetava i guši sloboda medija koji su svijom gledanošću napravili izuzetan iskorak. U skladu s tim, osuđujemo perfidnu, ružnu i providnu igru kojom se pokušava ugušiti sloboda medija, posebno kada je u pitanju BN televizija, koja je svojom uređivačkom politikom i sadržajem postigla izuzetnu gledanost, kaže Borenović.

On kaže da PDP podržava sve inicijative koje će doprinijeti ekonomskom razvoju, poput inicijative Otvoreni Balkan, te da je za svaku osudu ponašanje pojedinih predstavnika bošnjačkih političkih struktura koji se protive nečemu što bi donijelo veliku korist za cijeli region.

Borenović je istakao da PDP nastavlja da insistira na borbi protiv korupcije i kriminala, te da je nevjerovatno da pravosudne institucije još nisu dale odgovor na afere koje potresaju BiH, a tiču se vrlo kontroverznih javnih nabavki tokom pandemije virusa korona.

Odgovarajući na pitanja novinara vezano za sastanke sa Kristijanom Šmitom, Borenović je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vrlo jasno istakao da je potrebno tragati za rješenjem, da je to unutrašnje pitanje BiH, te da je jedini koji se javno obavezao da neće razgovarati sa Šmitom jeste Milorad Dodik.

– Vidjećemo da li će to njegovo javno obevazivanje da neće prihvatiti razgovor sa Šmitom biti održano.

Istakao je da predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, nastavlja da pruža ruku podrške i povjerenja, saradnje i da je na tom putu jako važno da imamo jedinstvenu politiku.

(SB)