Politika 24.06.2021.

PREDSJEDNIŠTVO PDP-a: Dogovoreni principi za sastanak opozicionih stranaka 29. juna

ČITANJE: 2 minute

„Na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva PDP-a dogovorili smo principe sa kojima ćemo izaći sa našim partnerima na sljededećem sastanku opozicionih stranaka koji će biti održan 29. juna u Banjaluci, gdje ćemo definisati Platformu o ključnim programskim principima zajedničkog djelovanja za izbore 2022. godine. Iza tih principa ćemo stati potpuno svjesni stanja u kojem se danas nalazi Republika Srpska i potrebe da se kroz jasno programsko definisanje opredijelimo kako Srpska treba da izgleda i šta je potrebno uraditi da bude bolje i sigurnije mjesto za život, u kojem svi imaju jednake šanse“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na današnjoj konferenciji za medije.

Borenović kaže da za ove principe očekuje podršku partnera iz opozicije, te da se tiču jačanja ekonomije, zapošljavanja, ozbiljne borbe protiv korupcije i kriminala, stvaranja pravednog poretka u kojem će zakoni jednako vrijediti za sve, boljeg obrazovanja, kvalitetnijeg zdravstvenog sistema i poboljšanja položaja svih kategorija stanovništva, prvenstveno penzionera, demobilisanih boraca, porodica poginulih i svih socijalno ugroženih kategorija.

„Danas smo razgovarali i o procesu donošenja novog Izbornog zakona, koji je u zastoju. Izborno zakonodavstvo, koje očigledno odgovara aktuelnoj vlasti SNSD-SDA-HDZ, se ne mijenja na onaj način kako se to očekivalo. Prošlo je pola ove, neizborne, godine i apsolutno se ništa konkretno nije uradilo da se promijeni Izborni zakon i unaprijedi kako bi sljedeće godine imali fer i poštene izbore“, kaže Borenović.

On je istakao da se prethodnih dana pojačava ratnohuškačka retorika od strane SDA i njihovog lidera Bakira Izetbegovića, što je naišlo na apsolutnu osudu:

„Osuđujemo posljednje izjave Bakira Izetbegovića koji očigledno želi da nastavi politiku podizanja tenzija, konflikta i sukoba, kako bi sa svojim koalicionim partnerima sklanjao pažnju naroda sa brojnih problema sa kojima se suočavamo“, rekao je Borenović.

Borenović je istakao da PDP osuđuje i politiku zaduživanja sa, kako kaže, banditskim kamatnim stopama:

„Republika Srpska se zadužuje po kamatnoj stopi višoj od 5%, a FBiH se prije nekoliko dana zadužila po negativnoj kamatnoj stopi od -0,002, što znači da će na osnovu toga čak i zaraditi. Postavlja se pitanje ko je taj kome je omogućeno da preko emisije obveznica Republike Srpske na Londonskoj berzi zaradi skoro 150 miliona KM“, zaključuje Borenović.

(SB)