Politika 25.11.2021.

PREDSJEDNIŠTVO PDP-a: Povući Inckovu odluku, kako bi se pokrenuli razgovori o krizi u BiH

ČITANJE: 3 minute

Danas je u Banjaluci održana sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji i načinima prevazilaženja političke krize.

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, nakon sjednice je rekao da što prije treba razriješiti pitanje nametnutog „Inckovog zakona“ i predlaže da se povuče iz primjene sporna Odluka kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi se pokrenula inicijativa da se kroz razgovor i dogovor relevantnih političkih struktura u BiH donese Krivični zakon kroz Ustavom propisanu proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH, saopštio je PDP.

– Povlačenje iz primjene sporne Odluke bi podrazumijevalo otpočinjanje unutrašnjih dogovora o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koji bi bio prihvatljiv za sve parlamentarne političke subjekte, a time bi se mogli steći uslovi da se rad zajedničkih institucija BiH vrati u normalne tokove, istakao je Borenović.

On je dodao da je neophodno i riješiti pitanje vlasništva nad imovinom kroz parlamentarne procedure poštujući principe iz Sporazuma o implementaciji dogovorenih principa o raspodjeli imovine (tzv. Banjalučki sporazum) iz marta 2012. godine koji su podržani od strane političkih stranaka iz Republike Srpske i FBiH.

– Na taj način bi bile otklonjene česte i u većini slučajeva kontroverzne apelacije prema Ustavnom sudu BiH koji svojim odlukama utiče i na političke procese i koje mnogi zloupotrebljavaju isključivo za svoj politički interes, kaže Borenović i dodaje:

– Takođe, neophodno u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojiti Zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH, na način da jednog sudiju bira NSRS, a druga dva Parlament FBiH. Predsjedništvo PDP-a takođe smatra da je neophodno usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se precizno definisale procedure i nadležnost suda, ističe predsjednik PDP-a.

Borenović kaže da je Predsjedništvo PDP-a stava da je od krucijalne važnosti, odmah nakon trenutnog rješavanja pitanja nametnutog Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, hitno usvajanje novog Izbornog zakona.

– Usvajanje novog Izbornog zakona za cilj ima obezbjeđivanje integriteta i legitimnosti izbornog procesa, što se može postići uvođenjem novih tehnologija, posebno uvođenjem skeniranja izbornih listića, unapređenjem rada biračkih odbora i identifikacije birača, te ukidanjem glasanja putem pošte, kaže Borenović.

Borenović je dodao da je opredjeljenje PDP-a da je neophodno u kontinuitetu ispunjavati uslove za ulazak Republike Srpske i BiH u Evropsku uniju, te da je u tom smislu ključno raditi na jačanju ekonomije, prilagođavanju naših institucija i zakonodavstva sistemu EU, ujedno stvarajući sistem snažnih i nezavisnih institucija Republike Srpske, kao i institucija na nivou BiH.

-To predstavlja strateški spoljnopolitički stav Republike Srpske i da svi predstavnici iz Republike Srpske trebaju biti posvećeni što bržem ispunjavanju uslova za kandidatski status, kao prvi i neposredni cilj na evropskom putu, kaže Borenović.

Na kraju, lider PDP-a je istakao da Partija demokratskog progresa ostaje dosljedna i potpuno privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji Republike Srpske i dvoentitetskom uređenju BiH. PDP potvrđuje svoj stav da nikada pod znakom pitanja ne smiju biti teritorija, institucije i nadležnosti Republike Srpske, te direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske; ustavni mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u Predsjedništvu BiH; način odlučivanja u Predsjedništvu BiH, sa naglaskom na obavezni konsenzus za sva pitanja iz oblasti odbrane i spoljne politike; dvodomnost Parlamentarne skupštine BiH; način odlučivanja u Predstavničkom domu i Domu naroda; entitetsko glasanje kao jedan od najvažnijih mehanizama zaštite interesa Republike Srpske i srpskog naroda, ali i FBiH i drugih naroda u PS BiH; Ustavom predviđeni mehanizmi formiranja Savjeta ministara BiH, sa obaveznim brojem predstavnika koji dolaze iz Republike Srpske, kao i predstavnika drugih konstitutivnih naroda; način odlučivanja u Savjetu ministara BiH, sa naglaskom na obavezno obezbjeđivanje najmanje jednog glasa iz reda svakog konstitutivnog naroda za konačne odluke koje donosi Savjet ministara.

(SB)

Oznake: PDP