Politika 12.05.2021.

PREDSJEDNIŠTVO SDA: Nakon zaključaka NSRS, vrijeme je da EU i OHR pređu sa riječi na djela

ČITANJE: 4 minute

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je usvojilo dva zaključka koja se odnose na dokumente usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS.

“Predsjedništvo SDA smatra da zaključci Narodne skupštine RS sa sjednice održane 11. maja 2021. godine o pokretanju inicijative za dijalog entiteta RS i Federacija BiH o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu sadrže niz neistinitih i proizvoljnih tvrdnji, te niz neustavnih i neprovodivih prijedloga”, kažu iz SDA, prenosi Klix.

Dodaju kako nije tačno da je “od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa IV, Ustava BiH”.

“Sam Dejtonski sporazum je u članu 10. predvidio mogućnost modifikacije, što se zatim i dogodilo odlukama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nije tačno da je entitet RS ugovorna strana u međunarodnom ugovoru – Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Ugovorne strane, odnosno potpisnice Sporazuma su Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Republika Srbija, uz predstavnike SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije, Njemačke, Francuske i Evropske unije kao svjedoke i garante. Entitet RS je potpisnik samo aneksa kojima se razrađuju aspekti i elementi Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navode oni.

Nastavljaju i kako nije tačno da država Bosna i Hercegovina nije nosilac vlastitog suvereniteta.

“Taj suverenitet je potvrđen Referendumom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, priznanjem Ujedinjenih nacija, aktima Badinterove komisije kojima je konstatovana disolucija državne zajednice Jugoslavije i prihvaćen suverenitet republika koje su je činile, te članom 1. Okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum) kojim su se ‘strane obavezale da će u cjelosti poštovati međusobni suverenitet i jednakost’ u skladu sa dokumentima Ujedinjenih nacija – Poveljom Ujedinjenih nacija i Finalnim helsinškim aktom. Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet i oni egzistiraju voljom države, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine koji može biti izmijenjen odlukom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, stoji u reakciji.

SDA kaže i kako nije tačno da je dejtonska struktura i ravnoteža u Bosni i Hercegovini narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni na način na koji to ističe Narodna skupština RS.

“Istina je da su dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati, diskriminisani i da trpe aparthejd na teritoriji entiteta RS, gdje je prisutna potpuna dominacija predstavnika srpskog naroda u svim segmentima upravljanja i svakodnevnog života. Neutemeljen je i protivustavan prijedlog Narodne skupštine RS-a da se kroz pregovore entiteta i predstavnika konstitutivnih naroda povede dijalog, a naročito pregovori o mogućim rješenjima vezanim za budućnost Bosne i Hercegovine. O sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine može se raspravljati samo u okviru nadležnih državnih institucija. Predstavnici SDA neće učestvovati u razgovorima na ove teme u bilo kojem neustavnom formatu. Umjesto ponuđenog ‘dijaloga’, potrebno je poštivati i provoditi već utvrđene politike i usvojene zakone”, kažu oni.

Navode da ukoliko SNSD ima potrebu da delegira izmjene nekog od važećih zakona jedini način je da uputi prijedlog u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Procedura kojom se predlažu, razmatraju, usvajaju ili odbijaju prijedlozi im je već poznata. Nije se mijenjala još od perioda u kojem su usvajani zakoni koje danas osporavaju, a za koje su sami glasali.

“Predsjedništvo SDA smatra da je odluka Narodne skupštine RS da odbaci zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka o oduzimanju povelja dodijeljenih ratnim zločincima znak da međunarodna zajednica mora brzo i odlučno reagirati, poništiti odlikovanja, te sankcionisati odgovorne za glorificiranje osoba koje su pravomoćno osuđene za najteže ratne zločine. Rok koji je visoki predstavnik postavio vlastima u entitetu RS da povuku sporna odlikovanja je istekao, a postavljeni ultimatum ne samo da nije rezultirao njihovim povlačenjem, već je vlast predvođena Miloradom Dodikom nastavila sa otvorenim prijetnjama miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu”, navode se.

Kažu kako “iz Evropske unije već duži vremenski period stižu poruke da je glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje počinjenih zločina neprihvatljivo”.

“Vrijeme je da sa riječi pređu na djela, te da u skladu sa postojećim pravnim okvirom sankcionišu one koji vode takvu politiku. Pozivamo još jednom visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Sprječavanje glorificiranja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina obaveza je prema žrtvama, njihovim porodicama, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine koji zaslužuju konačno prevazilaženje ratnog naslijeđa, mir, stabilnost i u konačnici članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, zaključuju oni.

(SB)

Oznake: SDA