Politika 30.06.2022.

PREDSJEDNIŠTVO SDA: Određeni nosioci lista na predstojećim izborima

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici zvanično je objavilo nosioce listi za sve nivoe vlasti kao i ime kandidata ove stranke za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Kao jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH, SDA će kandidovati predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, a od interesantnih i dobro poznatih imena na mjestima nosilaca listi između ostalog nalaze se i Šemsudin Dedić, Alma Čolo, Fadil Novalić i Azmir Husić.

Ipak, ono što su mnogi primijetili jeste činjenica da se na mjestima nosilaca listi ne nalaze imena nekih od najvažnijih i dugogodišnjih funkcionera ove stranke.

Na listama nema aktuelnog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, zastupnika u Parlamentu BiH Halida Genjca kao ni Adila Osmanovića. Također, na listama se nije spominjalo ni ime Safeta Softića.

Za sada, nije poznato kakvi su planovi Stranke demokratske akcije kada je riječ o ovim političarima, ali sigurno je kako dugogodišnji kadrovi neće tek tako ostati bez funkcija nakon izbora 2022. godine.

Kao i u slučaju s određenim SNSD-ovim kadrovima koji se neće naći na listama, postoji šansa kako će upravo Džaferović, Osmanović, Softić i ostali dugogodišnji kadrovi SDA biti “prekomandovani” u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Osim imenovanja u Dom naroda Parlamenta BiH, također postoji mogućnost da nakon izbora, ovisno o rezultatima, neka od ovih imena vidimo i na ministarskim pozicijama u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

(SB)

Oznake: SDA