Magazin 19.01.2022.

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u Banjaluci i Istočnom Sarajevu

ČITANJE: 1 minuta

Čuvena predstava “Žensko srce u šinjelu” nakon više od godinu dana ponovo će biti odigrana u Banjaluci, u Gradskom pozorištu Jazavac 28. januara 2022. godine.

Predstava govori o ženama, srpskim heroinama u Prvom svjetskom ratu – Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadeždi Petrović, najznačajnijoj srpskoj slikarki 20. vijeka.

Uz veliki istorijski i edukativni karakter, u predstavi ima i elemenata komedije koji su savršeno uklopljeni u duh Srbije početkom 20. vijeka.

Naslovne uloge tumače Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović a režiju potpisuje legendarna Mirjana Karanović.

Autor originalnog teksta je Mihajlo Vitezović.

– Velika nam je čast da igramo ovu predstavu i zaista se trudimo da sa puno ljubavi i strasti dočaramo likove ovih izuzetnih žena.Na našu sreću publika to prepoznaje pa imamo sjajne reakcije gdje god smo igrale. Nadamo se da će tako biti i ubuduće. Milunku, Floru i Nadeždu nikada ne smijemo zaboraviti jer su bile velike žene koje su se borile za slobodu, rekla je Nina Gragovac

Predstava ”Žensko srce u šinjelu” je od strane kritike i publike proglašena za jednu od najboljih  na temu Prvog svjetskog rata a 15. novembra 2019. godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, izvedena je u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Organizator gostovanja je agencija “Venturo” iz Banja Luke a ulaznice za predstavu možete kupiti na biletarnici Gradskog pozorišta Jazavac.

Prije Banja Luke, predstava “Žensko srce u šinjelu” će biti izvedena 27. januara u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije “Tragom svetosavlja” koja se realizuje uz podršku Grada Istočno Novo Sarajevo.

(E.M)