Vijesti 19.03.2023.

Predstavljajući se kao poreski inspektori zahtijevali novac od građana

ČITANJE: 1 minuta

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Republičkom javnom tužilaštvu Izvještaj protiv lica B.M., A.S. i G.N. iz Banjaluke zbog sumnje da su izvršili krivična djela „Izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja“ u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Prevara“ i „Lažno predstavljanje“ .

Nakon kriminalističke obrade ova tri lica, lice M.B., inače službeno lice Poreske uprave Republike Srpske, predato je sinoć, 18.03.2022. godine u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva.

Istragom koju su sproveli inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a i Policijske uprave Mrkonjić Grad, a pod nadzorom postupajućeg tužioca Republičkog javnog tužilaštva, utvrđeno je da su osumnjičena lica u vremenskom periodu od 01.01.2023. do dana podnošenja izvještaja, na području Banja Luke, Mrkonjić Grada, Gradiške, Čelinca i Kotor Varoša dogovarala, organizovala, te se lažno predstavljala, zloupotrebljavajući službeni položaj, kao inspektori Poreske uprave RS-a.

Lica su tom prilikom koristila službene značke i legitimacije Poreske uprave RS, a koju je posjedovalo lice B.M., te su od građana zahtjevali i uzimali novac. Na ovaj način su prevarili više privrednih subjekata.

Policijski službenici su u okviru ovih aktivnosti izvršili pretrese stambenih objekata, pokretnih stvari i službenih prostorija Poreske uprave RS koje navedena lica koriste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane kojima su se obraćala navedena lica ili imaju saznanja o njihovom djelovanju, da to prijave najbližoj policijkoj stanici.

E.M.