Vijesti 01.09.2017.

Predstavljen banjalučki gradski arhitekta: Ko je on i šta mu je posao?

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka, ponovo, ima gradskog arhitektu, prvi put još od perioda Vrbaske banovine, prije 80 godina. Nakon višemjesečnih pregovora, beogradski profesor Ivan Rašković je preuzeo posao.

“Jedno je sređivanje i očuvanje identiteta i morfologije gradskog centra, razvoj osa i nekih dijelova centra, rješavanje ostalih dijelova grada do nivoa infrastrukture – vodovoda i sl. – rješavanje imovinskih poslova, posebno pitanja divlje gradnje”, kaže Ivan Rašković, gradski arhitekta.

Rašković kaže da će ubrzo formirati desetočlani urbanistički savjet, sa petoricom regionalnih stručnjaka, i isto toliko lokalnih. Prioritet će im biti novi urbanistički plan.

Nakon što gradski arhitekta počne sa poslom, situacije poput rupe u centru, nadamo se, postati prošlost.

Deset mjeseci nakon izbora, jedno od ključnih predizbornih obećanja Igora Radojičića je ispunjeno. Prvi čovjek Banjaluke kaže da će se gradski arhitekta baviti i revizijom starih regulacionih planova.

“Ovo nije političko imenovanje, ne radi se ni o čijoj stranačkoj kvoti, ni o kakvom političkom imenovanju. Radi se o čovjeku sa autoritetom u struci i očekujem da ga i stručna i politička javnost u Banjaluci prihvate na takav način”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

U Istraživačkom centru za prostor su zadovoljni izborom. Daleko od toga da Banjaluka nema dovoljno dobrih kadrova, ali je, kako kažu, možda bolje da je izabran neko ko grad gleda novim očima.

“Mi smo iz Istraživačkog centra za prostor predlagali da to bude čak i neko sa još veće udaljenosti, neko ko nije iz regiona, da bi to bila osoba koja ne pripada lokalnom miljeu, nije stranačka ličnost i ne pripada lokalnim graditeljskim ili urbanističkim lobijima”, kaže Igor Kuvač, doktor arhitekture.

Ivan Rašković je vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, bio je predsjednik Društva arhitekata Beograda i dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja u profesiji.

(ATV)